O-STA

"Pisanje za Srednjo in Vzhodno Evropo" / "Writing for CEE" v evropskem super - letu 2009

Avstrijska tiskovna agencija - APA in Bank Austria - UniCredit Group že šestič podeljujeta novinarsko nagrado

Dunaj - APA in Bank Austria - UniCredit Group v evropskem "super-letu" 2009 že šestič podeljuje novinarsko nagrado "Pisanje za SVE/ Writing for CEE". Ne le da bodo letos junija izvedene volitve v vseh 27 državah članicah EU, letos je tudi 20. obletnica padca železne zavese in 5. obletnica največje pridružitve Evropski Uniji doslej, to je skupaj 10 držav, večina med njimi so bile del nekdanjega vzhodnega bloka.

Novinarji vseh držav Evrope so letos znova povabljeni, da se potegujejo za nagrado v višini 5.000 evrov. Namen nagrade je spodbuditi novinarje k pisanju o zadevah, povezanih z evropsko integracijo. Po besedah predsednika ocenjevalne komisije, Ambrosa Kindela, želijo organizatorji poudariti, da ne gre za nagrado EU, temveč za Evropsko nagrado osredotočeno predvsem na Srednjo in Vzhodno Evropo ter na Jugovzhodno Evropo.

Svoje prispevke, ki so bili objavljeni med 1. avgustom 2005 in 31. julijem 2009 lahko novinarji oddajo do 31. julija 2009. Radijski, televizijski in spletni transkripti (prepisi) so prav tako dobrodošli. Zmagovalca bodo razglasili konec leta 2009 na svečanem dogodku na Dunaju.

Člani mednarodne ocenjevalne komisije so Jiri Pehe, nekdanji svetovalec češkega predsednika Vaclava Havela, slovaški novinar Michael Berko, avstrijska svetovalka na področju komunikacij Ildiko Füredi-Kolarik, slovenski pisatelj Jože Hudeček, poljski novinar Igor Janke, madžarska radijska novinarka Julia Varadi, medijska predstavnica Bank Austria - UniCredit Group za območje SVE Silvana Lins in Ambros Kindel, vodja oddelka za zunanjo politiko na APA-i.

Prejemnica nagrade "Pisanje za SVE/ Writing for CEE" leta 2008 je bila radijska novinarka Anna Koktsidou, ki je bila rojena v Grčiji, odraščala pa je v Nemčiji. Nagrado je prejela za poročanje, naslovljeno "Novi tujci - Grčija in njeni migranti", na nemški nacionalni informativni radijski postaji "Deutschlandfunk" v juniju 2008. Komisija je prišla do zaključka, da je živo poročanje, o usodi beguncev in migrantov ob zunanjih mejah Evropske Unije, zelo aktualno tudi za centralno Evropo

Vsi prispevki morajo biti oddani v maternem jeziku skupaj z angleškim prevodom in življenjepisom avtorja. Informacije o načinu kandidiranja za novinarsko nagrado "Pisanje za SVE/ Writing for CEE" si lahko naložite na spletni strani http://www.apa.at/cee-award.

Dunaj, 18. maj 2009

Dodatne informacije: Petra Haller Deputy Manager of Marketing & Communication APA - Austria Press Agency Tel.: +43 (0)1/36060-5710
mailto: petra.haller@apa.at

Silvana Lins Communications CEE Bank Austria Phone: +43 (0)5 05 05 - 56036 silvana.lins@unicreditgroup.at