O-STA

Kakšen je pa vaš CO2 odtis?

Ljubljana, 27.5.2009 - Po rezultatih spletnega kalkulatorja v okviru akcije "Izračunaj svoj CO2 odtis" vsak posameznik z rabo električne energije, ogrevanjem in transportom v ozračje izpusti povprečno skoraj 9 ton CO2 na leto. Če prištejemo povprečno še vsaj 5 ton, ki nastanejo na delovnem mestu in v šoli ter pri proizvodnji in transportu hrane ter izdelkov, ki jih kupujemo, vsak posameznik pridela vsaj 14 ton tega toplogrednega plina, kar je 7 krat več, kot je narava sposobna nevtralizirati v enem letu.

V okviru kampanje "Energija si, bodi učinkovit" je od sredine marca do sredine maja potekala akcija "Izračunaj svoj CO2 odtis" z nagradno igro za vse, ki so na spletni strani www.energijasi.com izpolnili spletni kalkulator in izmerili svoje izpuste CO2.

Kljub temu, da so na spletu že dosegljivi podobni kalkulatorji ogljičnega odtisa, je bil odziv na nagradno igro zelo dober, saj je kalkulator do 15. maja izpolnilo 2205 obiskovalcev, ki so se potegovali za energetsko učinkovite nagrade. Aktualnost problematike izpustov CO2 in podnebnih sprememb potrjuje dejstvo, da je zastavljeni cilj, da bi k izpolnjevanju kalkulatorja pritegnili 1000 članov gospodinjstev, kar dvakrat presežen.

Kot so pokazali rezultati izpolnjenih kalkulatorjev obiskovalcev nagradne igre, na področju rabe električne energije, ogrevanja in transporta posameznik v ozračje vsako leto izpusti skoraj 9 ton CO2. Poleg tega nastane povprečno še vsaj 5 ton na delovnem mestu in v šoli, pri proizvodnji in transportu hrane ter izdelkov, ki jih kupujemo. Skupaj torej vsaj 14 ton tega toplogrednega plina. Če upoštevamo, da lahko narava v enem letu nevtralizira 2 toni CO2 na osebo, udeleženci v akciji kar 7 krat presegajo priporočeno količino.

Največji presežek izpustov se je pokazal na področju ogrevanja - 4,7 ton, sledi prevoz s presežkom 2,7 ton, pri porabi električne energije pa presežek znaša približno pol tone (530 kg) CO2. Razkorak med priporočenim in realnim odtisom je pogosto zelo velik, zato obiskovalci ob koncu izpolnjevanja kalkulatorja prejmejo nasvete, s katerimi lahko v kratkem času v skladu s Kjotskim protokolom zmanjšajo svoj odtis za 8 odstotkov.

Ker nagradna igra ni bila pogojena z višino CO2 odtisa, predvidevamo, da so uporabniki večinoma vpisovali pravilne podatke, kar kažejo tudi rezultati povprečnega odtisa, ki v primerjavi s statističnimi analizami kažejo na povečanje izpustov. Vzorec, ki je omogočil izračun posameznikovega CO2 odtisa, statistično ni reprezentativen za celo populacijo Slovenije, ampak velja za obiskovalce, ki so izpolnili spletni kalkulator. Višina odtisa pa nakazuje na višji življenjski standard.

Tudi podjetja si prizadevajo za zmanjšanje CO2 odtisa

K uspešni izvedbi akcije so pripomogli člani Mreže družbeno-poslovne koristnosti Sinergija, ki podpira kampanjo "Energija si, bodi učinkovit" in povezuje družbeno koristne pobude za učinkovito rabo energije s poslovno uspešnostjo podjetij v mreži.

Investitorja projekta sta Informa Echo in HSE, strokovni partner projekta je Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj, sofinanciralo pa ga je Ministrstvo za okolje in prostor, direktorat za evropske zadeve in investicije, sektor za aktivnosti URE in OVE.

11 članov mreže (Dnevnik, Informa Echo, Najdi.si, PRO Plus, Pošta Slovenije, Skupina HSE, Sončeve pozitivke, Telekom Slovenije, Umanotera, Večer, Žurnal24) ter podjetji Planet 9 (portala planet in siol) in Teledat (portala bizi in tis) so s spletnim oglaševanjem akcije omogočili bistveno večji doseg porabnikov energije, hkrati pa so k sodelovanju spodbudili tudi svoje zaposlene. Uresničevanje ukrepov URE namreč ni pomembno samo v gospodinjstvu, temveč ima prav takšno težo tudi naše ravnanje na delovnem mestu (oz. v šoli). Od 16. marca do 15. maja je spletna stran kampanje tako zabeležila 10.527 obiskov.

Pri izvedbi akcije pa so sodelovali še drugi člani mreže Sinergija, ki so prispevali nagrade ter omogočili spletno izvedbo kalkulatorja in spremljanje vsebin, in sicer: Consoriana, Danfoss, Delo, Gorenje, IPROM, Mercator, Merkur, mimovrste, Press clipping, RTV Slovenija, STA, Valicon, Virtua. V šolskem letu 2009/10 pa bo izračun CO2 odtisa iz akcije "Izračunaj svoj CO2 odtis" kot redni program v okviru programa "Podnebne spremembe" vključen tudi v učni program Ekošol.

Še vedno lahko izračunate svoj odtis

Kljub zaključeni nagradni igri pa spletni kalkulator še vedno ostaja aktiven. Če tega še niste storili, si lahko še vedno izračunate svoj CO2 odtis in tako v nekaj korakih spoznate, kako se vaš način življenja in obnašanja neposredno odraža v podnebnih spremembah. Odkrijte, kolikšno "ogljično sled" puščate in kako lahko z nekaj enostavnimi ukrepi pomagate pri zajezitvi neželenih vplivov, ki ogrožajo naš skupni obstoj na Modrem planetu. Najdete ga na spletni povezavi http://www.energijasi.com/index.php?id=473&no_cache=1, kjer so objavljeni tudi nagrajenci.

Pridružite se kampanji "Energija si, bodi učinkovit" na Facebooku

Od začetka aprila sta kampanja "Energija si, bodi učinkovit" in pobuda/skupina "Izračunaj svoj CO2 odtis" tudi na Facebooku. Pridružite se kampanji na povezavi http://www.facebook.com/group.php?gid=65145016566&ref=ts#/pages/Energija-si-bodi-uinkovit/63732178374?ref=ts in skupini na http://www.facebook.com/group.php?gid=65145016566&ref=ts.

###

Več informacij o kampanji "Energija si, bodi učinkovit" in akciji "Izračunaj svoj CO2 odtis":

Tatjana Šeneker, Informa Echo, e-mail: tatjana.seneker@informa-echo.si, telefon: 01 583 93 22, 030 312 660

in

Vida Ogorelec Wagner, Umanotera, e-mail: vida@umanotera.org, telefon: 01 439 71 00.