O-STA

Sonce poškoduje tudi lase - okrepimo lase in lasne korenine že pred poletjem

Vedno bolj se zavedamo, da naša koža v poletnih mesecih zaradi škodljivih vplivov sonca potrebuje ustrezno zaščito, zaradi morske vode in vetra pa več pozornosti in nege. Sončni žarki pa ne vplivajo samo na kožo, ampak tudi na lase. Tega, da moramo poleti poskrbeti tudi za njihovo nego, se ljudje vse premalo zavedamo. Neposredna izpostavljenost soncu lahko površino las poškoduje na podoben način kot belilo za lase. Vpliva na videz las in na njihovo strukturo, rezultat pa so lasje brez sijaja in voljnosti.

Raziskave kažejo, da lase poškodujejo tako UVA- kot UVB-žarki. Nemški raziskovalec Hoting je ugotovil, da UVA-žarki poškodujejo zlasti rdeče pobarvane lase. Rdeč pigment se namreč v lasnem vlaknu obnaša podobno kot fotoreceptor, torej srka svetlobo, nato pa s fotokemično reakcijo razpade. UVB-žarki lahko povzročijo pretrganje disulfidnih vezi v najpomembnejšem lasnem proteinu keratinu. To se lahko zgodi tako v notranjosti lasnega vlakna kot tudi na površini, kar ima zelo velik vpliv na mehanske lastnosti las. Zmanjša se njihova prožnost, povečata se poroznost in nepravilnosti na lasni površini. Lasje zaradi pretrganih disulfidnih vezi postopoma oslabijo in postanejo še bolj dovzetni za vplive iz okolja. Posledica so izčrpani in suhi lasje, ki so slamnati na otip in se težko razčešejo.

Da bi lase okrepili, jih zaščitili pred neželenimi površinskimi poškodbami ter ohranili njihov sijaj in zdrav videz, jih moramo ustrezno preventivno negovati s primernim šamponom. Tak šampon je šampon za poškodovane lase Fitoval, ki krepi lase in lasne korenine ter obnavlja površino poškodovanih las. Naredi jih mehkejše, svilnate na otip in bolj bleščeče. Lecitin in proteini se vežejo na poškodovane lase in jih s tem okrepijo, hkrati pa zaščitijo pred škodljivimi zunanjimi vplivi in premočno izsušitvijo. D-pantenol je eden redkih vitaminov, ki prehaja skozi kožo do lasnih korenin, kjer pospešuje obnavljanje celic in ohranja vitalnost las.

Kateri "poletni" dejavniki slabo vplivajo na naše lase?

· Sonce lase izsušuje, zato postajajo bolj krhki in porozni. Še posebej občutljive so konice. Obenem posvetli barvo las.

· Veter pospešuje delovanje žlez lojnic, kar povzroči, da se lasje ob lasišču hitreje mastijo.

· Morska voda dodatno izsušuje lase.

· Klor v bazenih z las izpira barvo, jih izsušuje in lahko celo spremeni pigment v zelenkast ton.

Več na www.fitoval-formula.com

Anja Lesar
Samostojna strokovna sodelavka
odgovorna za odnose z javnostmi
Prodaja/Regija Slovenija

anja.lesar@krka.biz

Krka, d. d., Novo mesto
Dunajska cesta 65
SI - 1000 Ljubljana
Telefon 01/475 1407