O-STA

Koncert Vokalne Akademije Ljubljana pod vodstvom dirigenta Stojana Kureta

Torek, 23. junija, ob 20h, cerkev sv. Janeza Krstnika, Preska pri Medvodah

VAL - Vokalno Akademijo Ljubljana, ki je bila ustanovljena septembra 2008, sestavlja šestnajst izkušenih zborovskih pevcev z vseh koncev Slovenije. Pevci se poznajo že vrsto let, saj so pod vodstvom Stojana Kureta in drugih slovenskih dirigentov skupaj peli v APZ Tone Tomšič, Komornem zboru RTV Slovenija, Komornem zboru Ave, Ljubljanskih madrigalistih, Vox Carniolusu, Komornem zboru Krog, Slovenskem projektnem zboru. Ansambel je nemudoma po svoji ustanovitvi vzbudil precejšnje zanimanje tako doma kot v tujini, zdaj pa je na zahtevni poti, da ga upraviči. V septembru 2009 tako Vokalna Akademija Ljubljana potuje na koncertno turnejo po Sardiniji ter se udeleži mednarodnega zborovskega tekmovanja v italijanskem Arezzu. Vokalna Akademija Ljubljana je bila ustanovljena predvsem iz želje po kvalitetnem moškem zborovskem poustvarjanju, tako značilnem za slovensko kulturo, ter vzpodbujanju in predstavljanju nove in zahtevnejše slovenske zborovske literature.

Umetniški vodja in dirigent Vokalne Akademije Ljubljana Stojan Kuret se je rodil v Trstu, kjer stalno živi in deluje. Kot gostujoči dirigent je uspešno sodeloval z različnimi orkestri, predvsem pa je mednarodno uveljavljen zborovski dirigent. Z različnimi zborovskimi sestavi je dosegel zavidljive umetniške dosežke tako na festivalih in turnejah po tujini kot na mednarodnih zborovskih tekmovanjih. Kot predavatelj sodeluje na zborovskih seminarjih in je reden član žirij na domačih in mednarodnih tekmovanjih. Pred kratkim je kot profesor sodeloval na oddelku za zborovsko dirigiranje glasbene akademije v Budimpešti, kjer je pripravil predstavitev slovenske zborovske literature od Gallusa do danes.

Na svojem prvem polLetnem koncertu bo VAL poustvaril glasbo od renesanse do sodobnih tokov. Poslušalci bodo v edinstveni akustiki preške cerkve podoživeli skladbe Gallusa, Palestrine, Schuberta, Mendelssohna, Janačka, Regerja, Pizzettija, Bonata, Kogoja, Čopija in Lebiča.