O-STA

Bolnica, okužena z novim virusom gripe, okreva

Ustrezna higiena je najboljša preventiva pred širjenjem okužbe

Ljubljana, 20 junija 2009 - Bolnica, pri kateri so včeraj popoldne v nacionalnem referenčnem laboratoriju za influenco Inštituta za varovanje zdravja (IVZ) potrdili prvi primer okužbe z novim virusom gripe A (H1N1) v Sloveniji, okreva in se danes dobro počuti. Je v domači negi, predpisano pa ji je bilo tudi protivirusno zdravilo.

Kontakti bolnice zaenkrat ne kažejo znakov okužbe

Zdravstvena služba se ravna, kot je predpisano v navodilih za zdravstvene delavce, ki so jim bila posredovana in so dostopna tudi na spletni strani IVZ. "Tako je regionalni epidemiolog v skladu z uveljavljenim postopkom izvedel poizvedovanje in je v stalnem stiku z bližnjimi bolnice. Ugotovljeno je bilo, da njeni kontakti, ki so sicer prejeli zdravilo, nimajo simptomov, značilnih za okužbo z novim virusom gripe," je povedala prim. doc. dr. Alenka Kraigher z IVZ. Dobili so tudi navodila, naj pozorno opazujejo morebitne spremembe svojega zdravstvenega stanja in če bi se pojavili znaki, značilni za omenjeno okužbo: visoka vročina, mrazenje, utrujenost, kašljanje, bolečine v mišicah in glavobol, naj po telefonu pokličejo svojega zdravnika, ki jim bo dal navodila za ravnanje.

Ustrezna higiena je najboljša preventiva

Še vedno velja, da je najučinkovitejši način preprečevanja širjenja okužbe ustrezna higiena. Redno si umivamo roke z milom in vodo, lahko tudi z robčkom, namočenim v alkoholno razkužilo. Pomembno je tudi, da kadar zbolimo, ostanemo doma, svojega zdravnika pa pokličemo po telefonu, da okužbe ne širimo. Kadar kašljamo ali kihamo, si usta in nos pokrijemo z robcem, ki ga po uporabi odvržemo v smeti in si umijemo roke.

Vsak, ki v roku sedmih dni po vrnitvi s potovanja pri sebi opazi znake okužbe z novo gripo, naj po telefonu pokliče svojega zdravnika. Ta bo presodil ali je potrebno odvzeti vzorec in poskrbel za pravilno dostavo v laboratorij, kjer se bo ugotovilo, ali gre za novo gripo. Do danes je bilo sicer v Sloveniji laboratorijsko pregledanih 27 vzorcev, v testiranju pa sta še dva. Število pregledanih vzorcev in potrjenih primerov okužb lahko spremljate na spletni strani IVZ.

Tamifluja za četrtino prebivalstva

Ukrepi, ki jih v primeru novega virusa gripe izvaja država, so v skladu z Načrtom pripravljenosti na pandemijo gripe na področju zdravstva. Na ministrstvu za zdravje zagotavljajo, da je bila Slovenija na pojav prvega primera dobro pripravljena. Sporočajo, da je zaloge Tamifluja za približno četrtino prebivalstva, kar zadošča glede na ocene o možnem številu zbolelih za gripo. Zdravniki ga bolniku in tesnemu stiku bolnika predpišejo na zeleni recept. Zdravilo se prevzame v lekarnah, ki imajo dežurno službo. Navodila za predpisovanje Tamifluja so dostopna tudi na spletni strani IVZ.

Informacijo o pravilnem umivanju rok, kašljanju in kihanju najdete na spletni strani

http://www.ivz.si/javne_datoteke/datoteke/1811-Higiena.ppt#1.

Informacije o bolezni, ki jo povzroča novi virus gripe, najdete na spletni strani http://www.ivz.si/index.php?akcija=novica&n=1782.

Navodila za predpisovanje Tamifluja najdete na spletni strani: http://www.ivz.si/index.php?akcija=novica&n=1842.

Načrt pripravljenosti na pandemijo gripe na področju zdravstva najdete na spletni strani: http://www.mz.gov.si/fileadmin/mz.gov.si/pageuploads/pticja_gripa/pandemski_nacrt_ver_1.2_15072006.pdf

Navodila za zdravstvene delavce za ravnanje v primeru suma na okužbo z virusom nove gripe najdete na spletni strani: http://www.mz.gov.si/fileadmin/mz.gov.si/pageuploads/pticja_gripa/pandemski_nacrt_ver_1.2_15072006.pdf.

###

Služba za odnose z javnostmi IVZ

Urška Kaloper

01/2441-479

Mitja Vrdelja

01/ 2441 572

E-mail: gripa@ivz-rs.si