O-STA

Od petka pri nas ni novega primera okužbe z novim virusom gripe

Prva bolnica že skoraj zdrava

Ljubljana, 22. junija 2009 - Bolnica, pri kateri so v petek v nacionalnem referenčnem laboratoriju za influenco Inštituta za varovanje zdravja (IVZ) potrdili prvi primer okužbe z novim virusom gripe A (H1N1) v Sloveniji, okreva in se dobro počuti. "Zbolelo dekle že dva dni nima vročine, malo še kašlja, sicer pa je že skoraj ozdravelo," je povedala prim. doc. dr. Alenka Kraigher z IVZ. Je v domači negi in še jemlje protivirusno zdravilo. Še vedno se dobro počutijo tudi vsi, ki so bili z njo v stiku, odkar je zbolela. Poročajo, da pri sebi ne opažajo znakov, značilnih za omenjeno okužbo.

Tudi potniki naj bodo pozorni na morebitne znake okužbe

Vsi, ki so bili v stiku z bolnico, še vedno upoštevajo navodilo, naj pozorno opazujejo morebitne spremembe svojega zdravstvenega stanja in če bi se pojavili znaki, značilni za omenjeno okužbo: visoka vročina, mrazenje, utrujenost, kašljanje, bolečine v mišicah in glavobol, naj po telefonu pokličejo svojega zdravnika, ki jim bo dal navodila za ravnanje. Enaka navodila veljajo tudi za tiste, ki se vračajo s potovanj. Vsak, ki v roku sedmih dni po vrnitvi s potovanja pri sebi opazi znake okužbe z novo gripo, naj po telefonu pokliče svojega zdravnika. Ta bo presodil, ali je treba odvzeti vzorec, in poskrbel za pravilno dostavo v laboratorij, kjer bodo ugotovili, ali gre za novo gripo.

Danes pregledanih še pet vzorcev

V nacionalnem referenčnem laboratoriju za influenco IVZ so danes pregledali še pet vzorcev, ki so bili vsi negativni. Vzorci niso povezani z zbolelim dekletom, pri katerem so okužbo z novim virusom gripe A(H1N1) odkrili v petek, 19. junija. Sicer pa število pregledanih vzorcev in potrjenih primerov okužb lahko spremljate na spletni strani IVZ, ki je redno ažurirana.

Okužbo širijo zboleli

"Ponovno pa bi radi opozorili, da okužbo širijo zboleli. Zato naj bi bili v izolaciji le tisti, ki že kažejo znake, značilne za okužbo z virusom A(H1N1). Za ljudi, ki teh znakov ne kažejo - ne za potnike, ki prihajajo s potovanj ne za tesne stike z zbolelimi - ni nobene potrebe, da bi ostajali doma oziroma da bi se izogibali stikov z drugimi ljudmi," je še poudarila prim. doc. dr. Alenka Kraigher. Zato je bojazen, da bi se okužbe nalezli od njih, odveč. Če pa pokažejo znake bolezni, morajo nemudoma v izolacijo.

Najboljša preventiva je ustrezna higiena

Najučinkovitejši način preprečevanja širjenja okužbe je ustrezna higiena. Redno si umivamo roke z milom in vodo, lahko tudi z robčkom, namočenim v alkoholno razkužilo. Pomembno je tudi, da kadar zbolimo, ostanemo doma, svojega zdravnika pa pokličemo po telefonu, da okužbe ne širimo. Kadar kašljamo ali kihamo, si usta in nos pokrijemo z robcem, ki ga po uporabi odvržemo v smeti in si umijemo roke.

Napovedovati, kaj bo jeseni, je težko

"V zadnjih dneh se pojavlja precej ugibanj, kako bo s širjenjem nove gripe jeseni. Vemo namreč, da je poletni čas za širjenje virusov neugoden in da se virusi gripe bolj širijo jeseni, pozimi in spomladi, tako kot je tudi okuženih z novo gripo trenutno več na južni polobli, kjer imajo zimo. Spoznanja o širjenju bolezni, ki jih bomo dobili od tam, nam bodo pomagala, da se bomo bolje seznanili s to okužbo, ki se bo morda jeseni začela bolj širiti tudi pri nas. Vendar je to le ugibanje, kajti napovedovati, kaj bo, je težko," je sklenila prim. doc. dr. Alenka Kraigher.

Urska Kaloper

Odnosi z javnostmi

Institut za varovanje zdravja RS
Trubarjeva 2
1000 Ljubljana

Tel.: 01 2441 479
E-posta: urska.kaloper@ivz-rs.si