O-STA

Drugi primer okužbe z virusom Nove gripe v Sloveniji

Ustrezna higiena je najboljša preventiva pred širjenjem okužbe

Ljubljana, 24. junija 2009 - Iz nacionalnega referenčnega laboratorija za influenco Inštituta za varovanje zdravja (IVZ) so v sredo potrdili drugi primer okužbe z novim virusom gripe A (H1N1). Gre za žensko, ki je pripotovala iz Združenih držav Amerike, kjer je bila na križarjenju po Srednji Ameriki. V stik z zbolelimi za novo gripo je prišla na ladji. Domov se je vrnila pred nekaj dnevi; priletela je v Trst, od tam se je odpeljala domov. Zbolela oseba je kazala blage znake okužbe z zmerno povišano telesno temperaturo in kašljem. Sicer so bili danes laboratorijsko poleg tega vzorca pregledani še štirje, ki pa so vsi negativni.

Zboleli osebi je svetovana omejitev stikov

"Zboleli osebi je epidemiolog svetoval, naj ostane doma, dokler kaže znake bolezni, da okužbe ne bo širila. Svetoval ji je tudi, naj omeji stike z drugimi osebami," je povedala prim. doc. dr. Alenka Kraigher z IVZ. Zdravstvena služba je ob odkritju primera okužbe ravnala, kot je predpisano v navodilih za zdravstvene delavce, ki so jim bila posredovana in so dostopna tudi na spletni strani IVZ. Bolnico bo oskrbel lečeči zdravnik, lokalni epidemiolog pa tudi njene tesne kontakte. Sicer je bolničino zdravstveno stanje stabilno, bolezenski znaki so, kot že rečeno, blagi.

V prihodnjih dneh najbrž še več primerov

Glede na to, da se število okuženih po vsem svetu povečuje, lahko pričakujemo, da bo zbolelih za novo gripo vse več tudi pri nas. "Za zdaj je vznemirjenje odveč, saj bolezen še vedno v večini primerov poteka blago. Vendar pa se moramo zdaj še bolj zavedati pomena, ki ga ima ustrezna higiena pri preprečevanju širjenja okužbe. To pomeni, da si usta, kadar kašljamo, pokrijemo z robcem, ki ga po uporabi odvržemo v smeti in si umijemo roke. Redno si umivamo roke z milom in vodo, lahko tudi z robčkom, namočenim v alkoholno razkužilo. Pomembno je tudi, da kadar zbolimo, ostanemo doma, svojega zdravnika pa pokličemo po telefonu, da okužbe ne širimo in da nam dá ustrezna navodila," je poudarila prim. doc. dr. Alenka Kraigher.

Kdor po vrnitvi s potovanja opazi znake okužbe, naj pokliče zdravnika

"Vsak, ki v roku sedmih dni po vrnitvi s potovanja pri sebi opazi znake okužbe z novo gripo (visoka vročina, mrazenje, bolečine v mišicah in žrelu, kašljanje), naj po telefonu pokliče svojega zdravnika. Ta bo poskrbel za pravilni odvzem vzorca, ki bo poslan v laboratorij, kjer se bo ugotovilo, ali gre za novo gripo. Če bo vzorec pozitiven, bo predpisano ustrezno zdravljenje," dodaja prim. doc. dr. Alenka Kraigher. Število pregledanih vzorcev in potrjenih primerov okužb lahko spremljate na spletni strani IVZ.

Informacijo o pravilnem umivanju rok, kašljanju in kihanju najdete na spletni strani

http://www.ivz.si/javne_datoteke/datoteke/1811-Higiena.ppt#1.

Informacije o bolezni, ki jo povzroča novi virus gripe, najdete na spletni strani http://www.ivz.si/index.php?akcija=novica&n=1782.

Navodila za predpisovanje Tamifluja najdete na spletni strani: http://www.ivz.si/index.php?akcija=novica&n=1842.

Navodila za zdravstvene delavce za ravnanje v primeru suma na okužbo z virusom nove gripe najdete na spletni strani: http://www.mz.gov.si/fileadmin/mz.gov.si/pageuploads/pticja_gripa/pandemski_nacrt_ver_1.2_15072006.pdf.

Dodatne informacije:

Služba za odnose z javnostmi inštituta za varovanje zdravja

Urška Kaloper

Tel. št.: 01/2441-479

E-pošta: gripa@ivz-rs.si