O-STA

Odziv na članek "Študenti so poceni, ubogljivi in gnetljivi. Kje pa je napaka?", objavljen na 24ur.com, dne 7.8.2009

Študentsko delo je še vedno edina možnost zaslužka "na belo" za študente in dijake. Z ukinitvijo bi se zagotovo zgodil porast dela na črno. Večini študentov pa ne gre samo za denar - pomembno je pridobivanje praktičnih izkušenj v svoji stroki, ki jih fakultete večinoma ne zagotavljajo. In četudi nekdo pravi, da se študentsko delo "plačuje kot račun za vodo", je na tem mestu dobro izpostaviti, da delodajalci pri študentih ne gledajo le embalažo, ki jo plačajo, temveč predvsem in samo na vsebino.

Prav tako kot študentsko delo pomeni socialni regulativ, je tudi idealno polje za nabiranje delovnih izkušenj in referenc. Potrebno se je zavedati, da so za bolj zahtevna študentska dela slednje prav tako potrebne. Že pri skoraj vsakem zaposlitvenem oglasu za študentska dela je potreben življenjepis in zaželjena določena znanja in izkušnje.

In če se študentsko delo že "plačuje kot račun za vodo", tudi vode v nobenem primeru ne moremo izkoriščati do onemoglosti. Poudariti bi želeli, da tudi sami študentje ne ostanejo v podjetjih, kjer se počutijo izkoriščane ali pa jim tam ne ponudijo nobenega napredka. Zakaj in kako pride do problema, da študenta po nekaj letih ne zaposlijo kot rednega delavca, temveč vzamejo namesto njega drugo, svežo študentsko delovno silo, pa je vprašanje, ki bolj zadeva delodajalce in zaposlitvene potenciale podjetja ter državne institucije. Zaenkrat bi bilo dovolj, ko bi izkušnje študentov, zapisane v Nefiks veljale kot priznavanje delovnih izkušenj in bi tako mladi imeli več možnosti na razpisih, ki zahtevajo dve leti le teh.

sodelavci Nefiksa

Kontakt:

Tadeja Ozebek

Telefon: 014277145

E-naslov: tadeja@talentirana.si