O-STA

V šolo poceni in udobno z vlakom - z novo abonentsko čip kartico

V šolo poceni in udobno z vlakom - z novo abonentsko čip kartico

Število mladih, ki potujejo z vlakom, narašča vsako leto za okrog tri odstotke. Slovenske železnice tudi v šolskem letu 2009/2010 ponujajo različne možnosti nakupa subvencioniranih abonentskih vozovnic po ugodnih cenah. Letošnja novost je brezkontaktna čip kartica.

Brezkontaktna čip kartica nadomešča dosedanje papirne mesečne, polletne in letne šolske vozovnice. Namesto dosedanjih dveh dokumentov - izkaznice in dodatne vozovnice - bodo vajenci, dijaki in študenti uporabljali praktično le abonentsko vozovnico - brezkontaktno čip kartico. Na njej bodo zapisani podatki o uporabniku in o veljavnosti vozovnice, osebje na vlaku pa bo veljavnost preverjalo s prenosnimi terminali. Cena brezkontaktne čip kartice je le pet evrov, veljala pa bo za ves čas šolanja. Vsako leto jo bo treba obnoviti z novo vlogo, kar pomeni prihranek časa in denarja.

Cene železniških abonentskih vozovnic so zelo ugodne. Ob nakupu polletne šolske vozovnice potnik plača vrednost le štirih mesečnih vozovnic, ob nakupu letne šolske vozovnice pa vrednost le osmih mesečnih vozovnic. Da nakup letne in polletne vozovnice ne bi bil prevelik finančni zalogaj, pa vam je na voljo tudi obročni nakup z Bankreditom.

Če ne potujete ravno vsak dan, se splača potovati z izkaznico SŽ-EURO<26

Poleg abonentskih vozovnic, katerih nakup subvencionira ministrstvo za šolstvo, Slovenske železnice vsem mladim do 26. leta starosti ponujajo možnost nakupa vozovnic s 30-odstotnim popustom z izkaznico SŽ-EURO<26. Cena za potovanje med Ljubljano in Mariborom s popustom tako znaša samo 5,62 evra.