O-STA

Gradbišče predora v Črni Gori obiskal predsednik republike Črne Gore

Danes, v torek, 13. novembra, je gradbišče predor skozi planino Sozina v Črni Gori obiskal predsednik republike Črne Gore Milo Đukanović. Na gradbišču, kjer je SCT d.d. v začetku avgusta začel s pripravljalnimi deli, so ga sprejeli predsednik uprave SCT d.d. Ivan Zidar ter direktor komerciale SCT Jure Prosen.

SCT d.d. gradi predor Sozina s severne strani in bo opravil približno 53 odstotkov del, ostala dela je Direkcija za izgradnjo avtocest Črne Gore zaupala podjetju Rudniki boksita iz Nikšića. Delavci SCT so začeli s pripravljalnimi deli pred uradnim začetkom del, torej že v začetku avgusta. Predorsko cev so začeli vrati v prvi polovici septembra in do konca oktobra naredili že 75 metrov kalote in prvih nekaj metrov stopnice. Vrednost celotne investicije znaša 65 milijonov nemških mark, od tega bo SCT prejel 34,7 milijona mark. Rok za izgradnjo je 30 mesecev.

Ta teden so delavci SCT pričeli z delom tudi v Bosni, kjer je SCT pridobil gradnjo prvega odseka avtoceste Zenica-Sarajevo. Direkcija za ceste Federacije Bosne in Hercegovine je kot glavnega izvajalca za izgradnjo odseka Jošanice-Podlugov izbrala SCT d.d., poleg nas pa še zasebno gradbeno podjetje Jata iz Srebrenice ter konzorcij gradbenih podjetij iz BIH. Pogodbena vrednost sklenjenih del znaša 30,4 milijona konvertibilnih mark, pogodbeni rok za izvedbo pa je 16 mesecev.