O-STA

Pokrajinski muzej Maribor vabi na tretji muzejski klub

- druženje in pogovor ob muzejskem predmetu v Pokrajinskem muzeju Maribor - torek, 15. september 2009 ob 18. uri, loža mariborskega gradu, Grajski trg 4

Vabimo vas, da se udeležite tretjega srečanja letošnjega muzejskega KLUBA, na katerem bomo predstavili:

Steznik ( konec 19. stoletja )

" Za lepoto je treba trpeti "

Zadnje čase vse bolj pogosto opažamo ženske, mlada dekleta, ki so tako suhe, da so že skoraj podobne zavesam. Medtem, ko večina racionalnega sveta zmajuje z glavo, pa vse več ljudi ekstremno suhost dojema kot nujni pogoj za doseganje lepotnega ideala.

Kljub stalnemu, a za gotovo pretihemu opozarjanju na pojav bolezni motenj prehranjevanja, število podhranjenih narašča. Zdi se, da smo sprejeli neke vrste kompromis. Javno soglašamo, da je nezdravo in celo neestetsko biti presuh, obenem pa menimo, da naj vsak počne karkoli hoče, kar pomeni, da naj bo suh kolikor hoče in naj to vitko linijo vzdržuje kakorkoli hoče. Kako je sploh za kogarkoli lahko sprejemljivo, da v takšnem izobilju, o katerem na drugih koncih sveta le sanjajo, strada oz. pojedeno izloči po nenaravni poti? Nesprejemljiva je tudi dvoličnost modne industrije, ki na eni strani poudarja, da je najlepši človek tisti, ki je povsem naraven, na drugi strani pa modne agencije odpuščajo dekleta, ki presegajo 50 kg. Manekenke, seveda tudi slavni oz. javne osebe kot pokvarjene plošče ponavljajo, da so suhi zato, ker imajo dobre gene. Kakšne neki?! Ljudje se morajo zavedati, da nihče ni ekstremno suh sam po sebi in da to niti slučajno, ni lepo.

Emina Koren,

voditeljica Muzejskega kluba 2009

Tokratni gostje Muzejskega kluba bodo Suzana Petek, ustanoviteljica društva TARA, psihologinja mag. Barbara Čibej Žagar in sociolog mag. Matjaž Kovačič. Strokovna sodelavka letošnjih srečanj Muzejskega kluba je kustodinja Pokrajinskega muzeja Maribor Maja Hren.

Vljudno vabljeni!

Srečanja, ki jih bo posnela in predvajala tudi televizija, omogočajo:

Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Maribor, Holding Slovenske elektrarne, Nova KBM, Pošta Slovenije, Dravske elektrarne Maribor, Razgoršek d.o.o. in vinotoč Brunček.

Kratka predstavitev voditeljice in gostov

Emina Koren je bila rojena leta 1982 v Mariboru. V času, ko je v Mariboru obiskovala Drugo gimnazijo, je odkrila ljubezen do umetnosti in se nekaj časa celo poigravala z mislijo o študiju slikarstva, vse do četrtega letnika, ko je začela spoznavati filozofijo. Po končani srednji šoli se je kreativno udejstvovala kot kostumografka v Hrvaškem narodnem gledališču Osijek. Po dokončni odločitvi za študij filozofije se je vpisala na Karl Franzens Universität v avstrijskem Gradcu, ki ga sedaj končuje in s predanostjo širi obzorja svojega duha. Svoje interese na področju študija je posvetila predvsem logiki in estetiki. Prav zaradi preučevanja različnih aspektov estetike v filozofskem smislu, je letošnja tema muzejskega kluba še posebej vzbudila njeno zanimanje in jo spodbudila k temeljitemu razmisleku o pojmu človeške lepote v današnjem času.

Suzana Petek je za anoreksijo zbolela pri 15 letih. Dvakrat je bila hospitalizirana, obisk psihologa je bil neuspešen. Bolezen se je razvila v bulimijo, kar je običajno. Dolga leta se je borila z motnjami prehranjevanja dokler ni našla dejavnosti, ki ji je pomagala pri ozdravitvi.To je bil ples (predvsem ples 5 ritmov, po metodi Gabriele Roth). Leta 2004 je ustanovila Društvo za osebnostno rast Tara, z namenom pomagati ljudem s podobnimi težavami.

mag. Barbara Čibej Žagar je specializantka iz klinično psihološkega svetovanja in psihoterapije z Inštituta za klinično psihologijo in psihoterapijo. Dela na področju šolstva in zdravstva, ima pa tudi zasebno ordinacijo Spiritus. Z motnjami hranjenja se je prvič srečala pred 15 leti kot šolska psihologinja in se takrat začela poglabljati v tematiko, s katero se zadnje desetletje tudi intenzivno ukvarja.

mag. Matjaž Kovačič se je rodil 7. marca 1975 v Mariboru, kjer je po končani gimnaziji študiral na Pravni in Pedagoški fakulteti. Poleg študija je veliko časa namenil prebiranju družboslovnih besedil, zlasti pa ga je zanima psihoanaliza, ki je tudi zaznamovala njegovo znanstveno- raziskovalno delo. Diplomiral je s področja prava, filozofije ter sociologije in magistriral iz socioloških znanosti. Rezultat njegovega znanstvenega dela je knjiga Nelagodje v telesu, ki obravnava probleme moderne družbe in posameznikove vpetosti vanjo. Pojav motenj hranjenja v sodobni zahodni družbi je ena od ključnih tem avtorjevega dela.

Uroš Dokl
Pokrajinski muzej Maribor
Grajska ul. 2
2000 Maribor, Slovenija
(02) 228 35 64
uros.dokl@pmuzej-mb.si
http://www.pmuzej-mb.si