O-STA

Predstavitev elektronskega portalnega sistema Madžarske in blagovnice znanja

Madžarska je 15 novembra vzpostavila nov portal Elektronska Madžarska (http://www.e-mo.hu). Sistem gosti splošne informacije in komunikacijske centre štirih madžarskih inteligentnih regij, pet okrožij, pet manjših regij in več inteligentnih vasi. Regijske razvojne strategije za informacijsko družbo in operacijski programi so že pripravljeni za dve tretjini madžarskih okrožij.

Portal bo predstavljen 21 novembra ob 10h dopoldne na mednarodni novinarski konferenci v Pallas Paholy v Budimpešti. Portal e-mo bo imel različne portale za industrijo, clusterje, elektronsko javno upravo, elektronsko gospodarstvo, inteligentne civilne družbe, mladino, socialno varstvo in drugo.

Prav tako bo gostil prvo internetno blagovnico znanja na Madžarskem in v srednji Evropi., ki bo do sredine leta 2002 imela na prodaj znanje okoli 500 znanstvenikov, razvijalcev in izumiteljev. Vsak strokovnjak v blagovnici znanja bo imel priložnost odpreti svojo domačo stran v prihodnjih tednih.

Dodatna storitev, ki bo vzpostavljena januarja 2002, bo tržnica izumov. Angleška različica portala je v razvoju in bo vpeljana postopoma. Predstavila bo evropske regije, strategije EU za informacijsko družbo in projekte evropskih informacijskih strategij.

Portal e-mo vzdržujeta Incopark Consortium, ki prispeva k razvoju tehnoloških parkov, in virtualno podjetje Dolina znanja (Tudasvolgy), ki je bilo ustanovljeno za storitve inteligentnih vsebin. Inštitut za strateške raziskave Kht. je strokovni koordinator portala, decembra 2000 ga je finančno podprla madžarska pristojna agencija za komunikacije MEH za vzpostavitev portala e-mo in blagovnice znanja.

Portal je razvilo in upravlja podjetje Offers Hungary Ltd.. Glavna pisarna portala je v Budaors, v industrijskem in tehnološkem parku, ker sodelujeta v razvijanju znanstvenega parka.

Dolgoročno želi portal postati najbolj znan in najbolj uporabljan internetni medij za razvoj informacijske družbe in predstavitev novega znanja. Istočasno želi imeti odprta elektronska vrata proti Evropski uniji.