O-STA

Kokain pomešan z levamisolom na črnem trgu v Sloveniji; uporaba levamisola ima lahko resne posledice za zdravje

Ljubljana, 7. oktober 2009 - V Sloveniji in tudi v nekaterih drugih državah Evropske unije (EU) se na črnem trgu pojavlja kokain, pomešan z levamisolom. Uporaba levamisola ima lahko številne negativne posledice, med drugimi lahko povsem oslabi človekov imunski sistem, zaradi česar je ta dovzeten za nevarne infekcije, ki lahko povzročijo tudi smrt.

V Sloveniji je Center za forenzične preiskave levamisol potrdil kar v 22 odstotkih zaseženih in pregledanih vzorcev kokaina. Sicer pa so po poročanju Agencije EU za droge kokain, pomešan z levamisolom, zaznali še v Veliki Britaniji, na Nizozemskem in v Španiji. V Združenih državah Amerike, kjer so zaradi uporabe kokaina, pomešanega z levamisolom, zabeležili številne zastupitve ter tudi smrtne primere, pa se levamisol pojavlja kar v 70 odstotkih zaseženih vzorcev kokaina.

Levamisol je za ljudi zelo škodljiv

Levamisol je sicer zdravilo, ki se uporablja v veterini za zdravljenje okužb z zajedalci. Pri ljudeh pa lahko povzroči razvoj zelo nevarne bolezni agranulocitoze, za katero je značilno drastično zmanjšanje števila belih krvničk, zaradi česar se lahko zelo hitro razvijejo nevarne infekcije.

Uporabniki kokaina naj bodo pozorni na pojav bolezenskih znakov

Zdravstveni strokovnjaki zato uporabnike kokaina opozarjajo, naj bodo pozorni na naslednje znake: visoko vročino, mrzlico, slabo počutje, otečene bezgavke, boleče razjede na sluznici (usta, anus), dolgotrajnejšo infekcijo, ki se ne pozdravi ali se zelo hitro slabša (npr. vnetje grla, gljivična obolenja, abscesi, kožne infekcije, pljučnica). Ob pojavu zgoraj naštetih znakov je treba poiskati pomoč zdravnika.

###

Dodatne informacije:

Služba za odnose z javnostmi Inštituta za varovanje zdravja RS

Urška Kaloper

Tel. št.: 01/2441 479

E-pošta: urska.kaloper@ivz-rs.si

Mitja Vrdelja

Tel. št.: 01/2441 572

E-pošta: mitja.vrdelja@ivz-rs.si