O-STA

V Galeriji sodobne umetnosti Celje - galeriji Hodnik se predstavlja Borut Holland

Razstava je del novega ciklusa "Iz naših ateljejev"

Celje, 22. februar 2010, Zavod Celeia Celje - Center sodobnih umetnosti Celje vabi v četrtek, 25. 2. 2010 ob 19.00 v Galerijo sodobne umetnosti Celje - galerijo Hodnik na otvoritev razstave celjskega umetnika Boruta Hollanda. Vstop na razstavo, ki bo na ogled do 2. 3. 2010, je prost.

Umetnik Borut Holland (Celje, 1956) je poseben fenomen znotraj sodobne slovenske umetnosti. Holland je diplomiral na FDV v Ljubljani. V letih študija je sledil marksistični filozofiji in bil aktiven v krogih okrog Škuca, problemov in Tribune. Težko je opredeliti vsa področja in medije s katerimi se je Holland ukvarjal. Bil je eden od pionirjev mail arta pri nas, ukvarjal se je z vizualno in konkretno poezijo, v osemdesetih je pri Založbi ŠKUC izdal pesniško zbirko Anti Amerika. Kasneje je pod vplivom različnih ezoteričnih in duhovnih praks izoblikoval subjektivno kozmologijo in religiozni sistem, v katerega je vpel svoje celotno umetniško ustvarjanje, ki ga zdaj opredeljuje kot tako imenovano kvantno umetnost, ki umetniško ustvarjanje pojmuje kot odkrivanje in razkrivanje duhovnega, eteričnega sveta, kjer prebivajo višja bitja - angeli. Holland je predvsem umetnik, katerega dela ni mogoče ločiti od njegovega življenja, saj pri njem ni nikakršne ločnice med delom in počitkom, med življenjem in umetnostjo.

Več info: mag. Alenka Domjan, kustosinja Galerije sodobne umetnosti Celje, tel.: 03 42 65 156, mobi: 051 681 995, e-mail:alenka.domjan@celje.si.