O-STA

Na Tržnici BTC odslej mlekomat Kmetije Jamšek

V soboto, 20. februarja, so na Tržnici BTC CITY v Ljubljani postavili mlekomat Kmetije Jamšek iz Most pri Komendi. Ob otvoritvi, ki je potekala ob 12. uri, je vsak obiskovalec liter mleka iz mlekomata prejel brezplačno, sicer pa bo cena enega litra mleka en evro. Kmetija Jamšek uporablja mlekomate italijanskega proizvajalca Fiordilatte, ki sodijo med najbolj kakovostne na trgu. Mleko iz mlekomata ni ne homogenizirano in ne pasterizirano, zato v njem ostajajo dragoceni vitamini, beljakovine, minerali in vitalni encimi. Mleko Kmetije Jamšek ima okrog 4,0 % mlečne maščobe in 3,4 % mlečnih beljakovin.

Kmetija Jamšek je ob odprtju mlekomata s prijazno gesto razveselila tudi najmlajše in vzgojiteljice Vrtca Jarše. Martin in Nada Jamšek sta jim podarila bon za tristo litrov mleka, ki ga je prevzela predstavnica vrtca Špela Žagar Indihar. Tako bo vsak otrok v vseh enotah vrtca Jarše dobil dva mlečna obroka, ki bosta pripravljena iz mleka kmetije Jamšek.

Prednost mlekomatov kmetije Jamšek so kakovostno mleko, saj so na območju Ljubljane edina kmetija, ki prodaja mleko iz integrirane pridelave, ter veliko parkirišče ob mlekomatu v ljubljanskem BTCju.

Po vsakem iztočenemu litru mleka se točilnica avtomatsko razkuži s paro. Vse dele v sistemu mlekomata, ki pridejo v stik z mlekom - cisterna ali cevka, po kateri priteka mleko iz cisterne do točilnega mesta, dnevno zamenjujejo in čistijo. Temperatura komore, v kateri je cisterna z mlekom, vzdržuje temperaturo 4°C. Nadzor nad mlekomatom je vzpostavljen s pomočjo GSM sistema, ki prek kratkih sporočil sporoča stanje in temperaturo mleka. Tako mlekomat mleka, ki je starejši od 24 ur, ne natoči, prav tako prekine delovanje v primeru izpada električnega toka ali dviga temperature mleka. Poleg kmetijske in veterinarske inšpekcije, sedaj njihovo mleko kontrolira tudi zdravstvena inšpekcija, ki jemlje vzorce mleka nenapovedano tudi iz mlekomata.

Mleko Kmetije Jamšek izhaja iz integrirane predelave, kar pomeni, da gre za naravi prijazen način kmetovanja, ki izhaja iz razumevanja naravnih procesov in kroženja snovi v naravi. Integrirana predelava zagotavlja sklenjeno kroženje hranil in ravnovesje v sistemu tla-rastline-živali-človek. Je sonaravna oblika kmetovanja, kjer je uporaba gensko spremenjenih organizmov prepovedana. Z integrirano pridelavo se ohranja rodovitnost tal, ščiti se naravne življenjske vire (zemlja, voda, zrak), pridelava hrane je zdrava in kakovostna. Od tradicionalnega kmetovanja se integrirana predelava loči po tem, da so vsi procesi pod strogim nadzorom, kar daje potrošnikom zagotovilo, da proizvodi ustrezajo višjim standardom kakovosti.

Postavitev mlekomata sodi v okvir okoljsko ozaveščenega in odgovornega delovanja družbe BTC. Tako znotraj celotnega BTC CITY-ja poseben poudarek namenjamo ravnanju z odpadki, embalažo, skrbi za čisto vodo in zrak ter učinkoviti rabi energije, s čimer v BTC zagotavljajo kakovostno in varno okolje ter dobro počutje svojim obiskovalcem.

Dodatne informacije:

BTC d.d., Ljubljana, Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi; tel.: 01 585 13 15, e-pošta: maja.oven@btc.si