O-STA

V Likovnem salonu Celje se s projektom In between the movements (Med gibanji) predstavlja avstrijski umetnik Martin Krenn

Posebej za razstavo v Celju je umetnik projektu dodal delo, ki obravnava lokalno problematiko politike izključevanja

Celje, 8. marec 2010, Zavod Celeia Celje - Center sodobnih umetnosti Celje vabi v četrtek, 11. marca ob 19.00 v Likovni salon Celje na otvoritev projekta In between the movements avstrijskega umetnika Martina Krenna. Poleg Krenna v projektu sodelujejo tudi slovenski umetniki Maja Hodošček, Igor Grubić, Tal Adler in Marija Mojca Pungerčar. Kustosinja razstave, ki bo na ogled do 11. 4. 2010, je Irena Čerčnik. Vstop na razstavo je prost. Na otvoritvi bo prisoten tudi umetnik Martin Krenn.

V Likovnem salonu se z instalacijo In between the movements (Med gibanji) predstavlja avstrijski umetnik Martin Krenn. In between the movements, ki je delo v nastajanju, obravnava mreženje, ki poteka med svetovnimi gibanji za pravičnost in raziskuje pripadajoče prakse in njihov vpliv na teorijo. Instalacijo sestavlja dvanajst videoposnetkov intervjujev in njim pripadajoči plakati. Posnetki in plakati so nastali v tesnem sodelovanju z aktivisti iz različnih geografskih in kulturnih okolij, ki so omogočili vpogled v različne vidike odpora obstoječim strukturam moči. Projekt med drugim tematizira kriminalizacijo levo usmerjenih gibanj in aktivistov, ki so sodelovali na demonstracijah proti skupini G8 ob srečanjih v Ženevi leta 2001 in v Heiligendammu leta 2007, odsotnost prave civilne družbe v Albaniji, nujnost politike o homoseksualnosti in zahteve za preprečevanje diskriminacije, zgodovino politične umetnosti v New Yorku v osemdesetih in devetdesetih letih prejšnjega stoletja in njen vpliv na sodobne aktivistične in umetniške prakse. V delu Medinat Weimar in svetovna gibanja za pravičnost, ki je bil leta 2009 posnet v sodelovanju z umetnikom in aktivistom Ronenom Eidelmanom, obravnava tudi posebne razmere, v katerih delujejo izraelski aktivisti v okviru globalizacijskega gibanja, in vlogo, kakršno imajo izraelski umetniki v nekoč nacističnih državah.

Posebej za razstavo v Likovnem salonu bo projektu In between the movements, ki je javnosti dostopen tudi preko interneta, dodano tudi novo delo, ki obravnava lokalno problematiko politike izključevanja.

S sodelovanjem Jelke Zorn, doktorice sociologije in docentke na Fakulteti za socialno delo v Ljubljani in Irfana Beširevića, ki vodi Civilno iniciativo izbrisanih, bo delo raziskovalo problematiko izbrisanih v Sloveniji. Mineva 18 let od izbrisa 18.305 ljudi iz registra stalnega prebivalstva, kar je ustavno sodišče označilo za nezakonito dejanje. Tragična zgodba tudi po 18 letih še vedno ni zaključena.

Projekt je del serije razstav s skupnim naslovom (Ne)prikrito na robu. Serija se ukvarja z različnimi oblikami diskriminacije v sodobni družbi in predstavlja prispevek k medsebojnemu spoštovanju različnih kultur in družbenih skupin, k spoštovanju človekovih pravic, dostojanstva in enakopravnosti. Poleg Martina Krenna v projektu sodelujejo umetniki Maja Hodošček, Igor Grubić, Tal Adler. Serija razstav združuje umetnike, ki sledijo idejam demokracije, družbene pravičnosti, enakosti in harmoničnega sobivanja in vidijo umetnost in umetniški sistem tudi kot platformo za ozaveščanje in vplivanje na družbene in politične spremembe.

Martin Krenn je umetnik in aktivist, ki se v svojem delu osredotoča na družbenopolitične teme, predvsem na strategije in metode odpora vladajočim odnosom moči. Pri tem uporablja različne medije, v glavnem fotografijo, video in internet. Svoje projekte realizira v obliki razstav (tako skozi pozicijo umetnika kot tudi kuratorja), internetnih projektov in intervencij v javnem prostoru. Študiral je elektronsko glasbo in uporabno umetnost na Univerzi na Dunaju (Universität Wien). Med leti 2002 in 2006 je predaval na dunajski Univerzi za uporabne umetnosti (Universität für angewandte Kunst Wien). Od leta 2006 predava na Univerzi za uporabno umetnost (Universität für Angewandte Kunst).

Fotografija: avtor dela Martin Krenn

Več info: Irena Čerčnik, kustosinja Likovnega salona Celje, tel.: 03 42 65 612, mobi: 051 681 993, e-mail:irena.cercnik@celje.si, likovni.salon@siol.net, www.celeia.info