O-STA

POZOR LOS, predstava v LGL

Matija Solce: Pozor, LOS!

Scena: Matija Solce, Lucia Škandiková

Glasba: Matija Solce, Stefan Hedborg

Dramaturgija: Tina Glenvik

Animacija: Matija Solce, Stefan Hedborg

Matija Solce, avtor predstave, se v svojem zadnjem avtorskem delu raziskuje glasbene principe v kompoziciji lutkovne predstave. Predstava je nastala na Švedskem, kjer je Solce izpopolnjeval svoje glasbeno znanje na oddelku za etno glasbo na glasbenem konservatoriju v Gothenborgu.

Vsebina:

Pozdravljeni v ledenomrzlih skandinavskih gozdovih! Tu lahko srečate ubogega losa, ki se trudi ubežati laponskemu lovcu. Tu morate paziti, da ne bi stopili na zaljubljenega škrata, ki ravno obira gozdne jagode za svojo drago. Tu, kjer se ena noč obrne v pol leta, sta pred davnimi časi živeli prijateljici - starka in njena kokoš... Enostavna zgodba o sobivanju posameznika z naravo, o krutosti življenja, ki nekoga določi kot lovca in nekoga kot kokoš...

"Junake svobodno prirejenih skandinavskih zgodb protagoist in animator mojstrsko oživlja in značajsko ostri tako s presenetljivo izbranimi predmeti iz vsakdanjosti (kot so zvonec za kolo ali zaobljeni mrežici za pripravljanje čaja v skodelici - prvi postane kot prstan na njegovi izrazni roki nenadoma kokošje oko, mrežici pa zaživita kot motni očesi starke...), kakor tudi z ročnimi lutkami iz pletene volne, posebej močne in pomenljive učinke pa dosega s selektivno izpovednostjo svojih oči, mimike celotnega obraza in sugestivnostjo govorice rok, dlani in zapestja... Če k vsemu povedanemu prištejemo še protagonistovo nenehno občutljivost za trenutno odzivnost občinstva ter njegovo bistroumno sposobnost hipnega prilagajanja toka predstave sočasnemu avditoriju, ob natanko domišljeni in virtuozni animaciji pa mestoma še lastno inštrumentalno spremljavo s harmoniko (ob sodelovanju Stefana Hedborga na posebej prirejeni zbirki mini tolkal in zvočil) ter celo svetovljansko uporabo več jezikov v besedi in pesmi, potem lahko zaokrožimo, da pomeni avtorska predstava Pozor, los! nov korak na poti Solcetovih vztrajnih iskanj univerzalnega in demokratično najširše razprtega uprizoritveno-glasbenega izraza, s katerim naravnost manifestativno izkazuje svoje najgloblje spoštovanje in upoštevanje občinstva, ne da bi ob tem njegove sposobnosti doživljanja in razumevanja podcenjeval." (Slavko Pezdir, Delo)

Predstava namenjena odraslim in otrokom od 6 leta dalje.

Trajanje: 45 min