O-STA

Microsoft z razvojnimi orodji za Windows Phone 7 Series in novo različico Silverlighta

Microsoft je na konferenci za spletne razvijalce in oblikovalce MIX10 predstavil tehnološke novosti za zagotavljanje privlačnih uporabniških izkušenj na širokem naboru naprav, od spletnega brskalnika do strežnika in mobilnih naprav. Podjetje je prav tako orisalo, kako bodo lahko razvijalci pri razvoju novih aplikacij in iger 3D za mobilne naprave z nedavno predstavljenim operacijskim sistemom Windows Phone 7 Series uporabili preizkušene in poznane tehnologije, kot sta Microsoft Silverlight in XNA Framework. Druge predstavljene novosti vključujejo novo spletno trgovino Windows Phone Marketplace in orodje Expression Blend 4 Beta ter Silverlight 4 RC.

Zaključena razvojna platforma za Windows Phone 7 Series

Microsoft je na prireditvi MIX10 prvič spregovoril o razvoju aplikacij za naprave z novim operacijskim sistemom Windows Phone 7 Series. Z uporabo funkcij Silverlighta pri razvoju bogatih aplikacij in ogrodja XNA Framework pri razvoju iger bodo milijoni razvijalcev in oblikovalcev ponudili vizualno privlačne aplikacije in igre, ob tem pa izkoristili možnosti posameznih naprav. Razvijalci bodo med drugim lahko izkoristili prednosti vgrajenega merilca pospeškov, storitve Microsoft Location Service za pridobivanje informacij o lokaciji uporabnika, storitve Microsoft Notification Service za posredovanje informacij na napravo tudi v primeru, da posamezna aplikacija ni zagnana, in strojno pospešenega predvajanja videa, zaščitenega s sistemom za upravljanje digitalnih pravic (DRM). Prav tako bodo lahko izkoristili prednosti tehnologije Internet Information Services Smooth Streaming pri pretakanju videoposnetkov in podporo upravljanju z več prsti, fotoaparatu in mikrofonu.

Brezplačna orodja za razvijalce in oblikovalce

Microsoft je najavil dostopnost celovitih razvojnih orodij za naprave Windows Phone 7 Series. Paket, ki je preprost za namestitev, vključuje predogledne različice naslednjih rešitev:

  • Microsoft Visual Studio 2010 Express for Windows Phone
  • Dodatek Windows Phone 7 Series za Visual Studio 2010 RC
  • XNA Game Studio 4.0
  • Windows Phone 7 Series Emulator za preizkušanje aplikacij
  • Expression Blend for Windows Phone Community Technology Preview (na voljo kot ločeni prenos)

Nova spletna trgovina za aplikacije Windows Phone 7 Series

Razvijalci in oblikovalci bodo lahko aplikacije in igre ponudili v novi spletni trgovini Windows Phone Marketplace. Ta bo prinesla novo panoramsko zasnovo in možnosti za aktivno trženje, ki bodo izboljšale vidnost izdelkov. Vključena bo podpora za enkratne nakupe s kreditnimi karticami, zaračunavanje prek mobilnih operaterjev in nudenje aplikacij, podprtih z oglaševanjem. Trgovina bo kupcem prav tako nudila preizkušanje aplikacij pred nakupom, razvijalcem pa navzkrižno promocijo svojih rešitev z globokimi povezavami.

Silverlight 4 RC in Expression Blend

Na voljo je Silverlight 4 RC (Release Candidate), ki temelji na preizkusni različici, izdani novembra lani na konferenci Professional Developers Conference. Silverlight 4 RC nudi zmogljive funkcije za večpredstavne in poslovne aplikacije ter vsebine, izboljšane funkcije za uporabo zunaj spletnega brskalnika in vrhunsko podporo prek izdelkov Visual Studio in Expression Blend with SketchFlow.

Microsoft je prav tako predstavil preizkusno različico programske opreme za oblikovanje in razvojni delovni tok Expression Blend 4. Nove funkcije, kot je Path Layout, bodo razvijalcem in oblikovalcem omogočile razvoj in animacijo inovativnih uporabniških vmesnikov brez pisanja kode. Expression Blend 4 Beta prav tako dodaja podporo za Silverlight 4, .NET Framework 4 in Visual Studio 2010.

Najnovejše informacije o konferenci MIX10, vključno s prenosi orodij za Windows Phone 7 Series ter izdelki Silverlight 4 RC in Expression Blend 4 Beta, so na voljo na naslovu http://live.visitmix.com/press.

Spletna stran: http://www.microsoft.com/slovenija/novinarji/

Simona Rakuša, vodja odnosov z javnostmi: simonar@microsoft.com, Microsoft d.o.o., tel. (01) 5 846 100