O-STA

V pomlad z novo različico Gaea+

Luka Mulej | PR & Marketing

Mob: +386 40 810 875 | luka@xlab.si

XLAB d.o.o.

Pot za Brdom 100, SI-1000 Ljubljana

Tel: +386 1 244 77 50

Fax: +386 1 244 77 70

http://xlab.si | http://research.xlab.si

25. marec 2010

Ljubljana, 25. marec 2010 - Ljubljansko podjetje XLAB predstavlja novo, izpopolnjeno različico trirazsežnostnega vizualizacijskega orodja Gaea+ Pomlad 2010. Gre za doslej tehnično najbolj dovršeno tovrstno orodje, ki se lahko pohvali s prenovljenim uporabniškim vmesnikom, z novimi načini analize in merjenja terena ter z izpopolnjenim iskalnikom.

Zaradi ločitve integriranih orodij in vsebinskih slojev je prenovljeni uporabniški vmesnik uporabniku še bolj prijazen. Nova orodna vrstica je namenjena učinkovitejšemu upravljanju z orodji, preurejen vsebinski meni, kjer se generirajo tudi lastne uporabniške vsebine (poti, zaznamki idr.) pa ostaja na levi strani. Ker lahko veliko število vsebinskih slojev uporabnika zmede, ima nova različica Gaea+ Pomlad 2010 kar 3 možnosti prikaza slojev, in sicer:

- klasično drevesno strukturo

- seznam razpoložljivih slojev

- seznam aktivnih slojev

Gaea+ Pomlad 2010 vsebuje tudi nova orodja za analizo in merjenje terena.

Orodje za načrtovanje poti tako sproti izračunava dolžino poti in profil terena ter omogoča izvoz poti v datoteki, ki je primerna celo za prikaz na uporabnikovi navigacijski napravi. Uporabno je orodje za merjenje površine, s katerim si lahko uporabnik denimo ogleda velikost lastnega ali katerega koli drugega zemljišča. Novo je tudi orodje za dodajanje zaznamkov (angl. placemark), s katerimi si uporabnik na primer označi kraje, ki si jih želi ogledati. Te lahko izvozi v KML datoteko in jo izmenja z ostalimi uporabniki orodja Gaea+. Najpomembnejša lastnost izpopolnjenega iskalnika, s katerim se lahko pohvali nova različica Gaea+ Pomlad 2010, je sočasno vračanje vseh zadetkov z enako ključno besedo (npr. Brdo). Rešitev je zelo uporabna v primeru, ko uporabnika zanima geografska pozicija krajev z enakim imenom. Ob tem velja poudariti, da išče ta iskalnik po vsem svetu in ne zgolj v Sloveniji. Vabimo vas, da obiščete spletno stran http://gaeaplus.si in tam sami preizkusite najnovejšo različico orodja Gaea+ Pomlad 2010! Lahko pa se naročite tudi na naše e-novice, saj boste tako med prvimi izvedeli vse novosti in jih lahko tudi preizkusili. Vabimo vas, da se nam pridružite tudi na kanalih YouTube, Facebook in Twitter.

http://xlab.si | http://research.xlab.si | http://gaeaplus.si

Slika1: Digitalni višinski model in digitalni ortofoto