O-STA

Mobitel z najsodobnejšim mobilnim internetom v Sloveniji

Ljubljana, 7. april 2010 - Mobitel med prvimi v Evropi uvaja najsodobnejšo tehnologijo HSPA+, s katero uporabnikom prvi v Sloveniji omogoča še hitrejši in zmogljivejši mobilni internet. Mobitel je z današnjim dnem dostop do nove tehnologije HSPA+ promocijsko vključil vsem svojim uporabnikom podatkovnega prenosa, tako sedanjim kot bodočim, v prodaji pa je že podatkovni modem s podporo HSPA+.

Mobitel je na trgu vedno skrbel za uvedbo najnovejših tehnologij in storitev. Tako je že leta 2003 med prvimi na svetu vzpostavil UMTS in ga nato nadgradil s tehnologijama HSDPA in HSUPA. V obdobju nekaj let so se zmogljivosti omrežja povečale za skoraj 20-krat, sedaj pa je že na voljo najnovejša pridobitev, tehnologija HSPA+, ki so je prvi v Sloveniji deležni prav uporabniki Mobitela.

V zadnjih mesecih so Mobitelovi strokovnjaki nadgrajevali omrežje tretje in pol generacije ter poskrbeli za učinkovito uvedbo tehnologije HSPA+, kar je prvi primer te tehnologije v Sloveniji in med prvimi v Evropi. Ob tem so bila v teku interna preizkušanja, kjer so se izkazale izrazite prednosti za uporabnike.

Z današnjim dnem je Mobitel v svojem omrežju vključil dostop do najsodobnejšega mobilnega interneta v Sloveniji vsem svojim uporabnikom podatkovnega prenosa. Novost bo možno brez doplačila uporabljati vsaj do konca leta 2010.

Z nadgradnjo HSPA+ Mobitelovo omrežje podpira teoretične hitrosti do 21,6 megabitov v sekundi, kar je primerljivo z zmogljivimi klasičnimi širokopasovnimi povezavami v internet. Uporabniki so lahko s primerno opremo deležni hitrejšega prenosa podatkov, hitrost pa bo tudi v prihodnje odvisna od kakovosti signala omrežja, zasedenosti omrežja in drugih dejavnikov, ki so običajni pri vseh mobilnih omrežjih.

V Mobitelu so v praksi že dosegli prenosne hitrosti do 16 megabitov v sekundi, pričakujejo pa še višje hitrosti, saj se oprema - podatkovni modemi in prenosniki z vgrajenimi modemi - ves čas razvija in omogoča še boljšo izrabo možnosti Mobitelovega omrežja. V ponudbi je tudi prvi USB-modem s podporo tehnologiji HSPA+, v kratkem pa sledijo še mnoge druge naprave, vključno z zmogljivimi prenosniki in netbooki po ugodnih cenah.

V tem trenutku ima Mobitel skoraj 700 sprejemno-oddajnih postaj 3,5 G, kar je vsaj dvakrat toliko kot konkurenti, s tem pa zagotavlja najbolj razširjeno in zmogljivo omrežje 3,5 G v Sloveniji. Gostota in razširjenost omrežja sta ključni pri uvajanju najsodobnejših tehnologij, kot je HSPA+. Trenutno HSPA+ podpira tretjina sprejemno-oddajnih postaj, ki so razporejene po Sloveniji, število nadgrajenih baznih postaj HSPA+ pa se hitro povečuje.

Dodatne informacije: Služba za odnose z javnostmi, Mobitel, d. d., Vilharjeva 23, 1537 Ljubljana, tel. 01/47 283 00, e-pošta: pr@mobitel.si.