O-STA

V Likovnem salonu Celje bo Igor Grubić prestavil svoje delo East Side Story, ki je trenutno njegovo najpopularnejše in najbolj iskano delo

Naslov dela parafrazira muzikal West Side Story in s tem namiguje na povezavo tako s temo omenjenega muzikala - konflikt med različnimi družbenimi skupinami in na uporabljene izrazne medije - v projektu je uporabljena plesna koreografija.

Celje, 13. april 2010, Zavod Celeia Celje - Center sodobnih umetnosti Celje vabi v petek, 16. aprila 2010 ob 19.00 v Likovni salon Celje na otvoritev projekta Igorja Grubića: East Side Story. Kustosinja razstave je Nevenka Šivavec. Vstop na razstavo, ki bo na ogled do 16. 5. 2010 je prost.

Za umetniško prakso hrvaškega umetnika Igorja Grubića lahko rečemo, da nadaljuje linijo aktivistične umetnosti. V svojem delu se senzibilno odziva na dogajanja, stanja in procese v družbi. Pri tem velikokrat povzema direktne aktivistične strategije, saj se velika večina njegovi projektov najprej zgodi na ulici in šele kasneje v galeriji. Njegov umetniški aktivizem pa je vendarle izrazito oseben in se spretno giblje na meji med političnim in poetičnim. Med najbolj odmevnimi umetniškimi akcijami Igorja Grubića so mdr. projekt 366 ritualov osvobajanja, ki obsega serijo mikro-političnih akcij in intervencij, ki jih je umetnik izvajal vsak dan v obdobju leta 2008. V njih Grubić prevzema vlogo osamljenega revolucionarja, ki s stalnim urjenjem svoje lastne neposlušnosti prenaša virus neposlušnosti tudi na ostale državljane in jih na ta način poskuša prebuditi iz politične pasivnosti in potrošniške letargije. Rituali so bili realizirani v razponu od povsem intimnih (umetnik si na zapestje vtetovira besedo neposlušen) do pravih gverilskih podvigov - kot na primer poseg v fontano pred Hrvaško narodno banko v Zagrebu, ki jo na dan obiska takratnega ameriškega predsednika Georga Busha prebarval v krvavo rdeče ali večkratno nočno "olepševanje" sporočil ustaških grafitov ter "dekoriranje" javnih spomenikov s političnimi parolami in simboli.

V Likovnem salonu bo Igor Grubić prestavil svoje delo East Side Story, ki je trenutno njegovo najpopularnejše in najbolj iskano delo. Pred kratkim je zanj prejel prvo nagrado T-HT, hrvaškega Telekoma, ki je rezultat sodelovanju z Muzejem sodobne umetnosti v Zagrebu, ki prva tri nagrajena dela uvrsti v svojo stalno zbirko.

Naslov dela parafrazira muzikal West Side Story in s tem namiguje na povezavo tako s temo omenjenega muzikala - konflikt med različnimi družbenimi skupinami in na uporabljene izrazne medije - v projektu je uporabljena plesna koreografija.

Delo East Side Story je sestavljeno iz dvokanalne video projekcije in serije enajstih fotografij. Instalacija je odziv na dogajanja v Beogradu in Zagrebu v letih 2001 in 2002, ko so bili udeleženci gejevske Parade ponosa izpostavljeni zastrašujočemu fizičnemu nasilju neonacističnih skupin in prisotnih meščanov. Delo kaže na netoleranco do drugačnosti in opozarja na to, da ekstremni nacionalizem, ko je odsoten etnični Drugi, svoje žrtve najde kjerkoli, v tem primeru v marginaliziranih seksualnih skupinah.

Prva projekcija prikazuje dokumentarne posnetke izgredov nasilne množice nad udeleženci Parade ponosa. Drug video, projiciran z zamikom, prikazuje plesalce, ki na točkah, kjer se je nasilje zgodilo, dogodke uprizorijo v stilizirani plesni koreografiji.

Vzporedna projekcija obeh videov ima zanimiv učinek. Dokumentarni posnetki konflikta med mačistično, primitivno družbo, ki svojo superiornost označuje z nacionalističnimi in neonacističnimi simboli in gejevsko subkulturo nosijo šokanten emocionalni potencial, ki ga plesna koreografija katarzično nevtralizira.

Igor Grubič (1969, Zagreb) ima za sabo številne samostojne in skupinske razstave:

Agency Gallery London, 2010, 11. Istanbulski bienale 2009, Be A Happy Worker: Work-To-Rule, Galerija Miroslav Kraljević, 2008, Zagreb, Bad Joke, 2007, Tallin, October. Exit, Desire and Memory, Artra Gallery, 2007, Milano, Revolution is not a garden party, Trafo Gallery, 2006, Budimpešta, Side-effects, Muzej savremene umetnosti, 2006, Beograd, Looking Awry, Apexart Gallery, 2003, New York, Imaginary Balkans, Site Gallery, 2002, Sheffield, Manifesta 4, 2002, Frankfurt, What, how and for whom, Kunsthalle Exmergasse, 2001, Dunaj ...

Fotografija:

Naslov dela: East Side Story

Avtor dela, Igor Grubić

Več info: Nevenka Šivavec, Svetovalka za kulturo, tel.: 03 42 87 938, mobi: 051 681 992, e-mail:nevenka.sivavec@celje.si