O-STA

Minister za finance danes tudi v Gorenjski banki

UPRAVA BANKE IN MINISTER O POSLOVANJU IN NAČRTIH GORENJSKE BANKE

Kranj, 20. aprila - V okviru današnjega obiska vlade na Gorenjskem se je minister za finance skupaj s sodelavci srečal tudi z upravo Gorenjske banke. Ključno temo pogovora je predstavljalo poslovanje banke in njeni načrti, hkrati pa so si udeleženci izmenjali tudi stališča glede poslovne prihodnosti Gorenjske banke in trenutnih razmerah na slovenskem bančnem trgu.

Uprava Gorenjske banke je ministru, ki sta ga spremljala generalni sekretar mag. Vitomir Pretnar in Branka Brinar iz kabineta ministra, strnjeno predstavila trenutni tržni položaj in poslovanje Gorenjske banke, sogovornike pa je seznanila tudi z načrti oziroma cilji, ki jih namerava banka uresničiti v letošnjem letu oziroma v prihodnjih poslovnih obdobjih.

Udeleženci so si med drugim izmenjali tudi stališča glede trenutnega in prihodnjega delovanja slovenskega bančnega trga, pri čemer so si bili enotni, da ta potrebuje še tretjo močno bančno ustanovo, ki bi lahko nastala ob morebitni združitvi Gorenjske banke in Abanke.

"Pozitivno stališče Gorenjske banke do nove, združene banke, ki bi nastala ob povezavi z Abanko, je javnosti znano in danes smo z ministrom in njegovimi sodelavci med drugim spregovorili tudi o tem. Ministra smo seznanili z dosedanjimi ugotovitvami in s fazo, v kateri se trenutno nahaja projekt, sama odločitev o nadaljevanju postopkov pa je seveda v rokah lastnikov," so po obisku sporočili iz Gorenjske banke.

Gorenjska banka je sicer poslovno leto 2009 sklenila z bilančno vsoto, ki jo med vsemi slovenskimi bankami uvršča na 10. mesto, po kapitalu se uvršča na 3. mesto, medtem ko je po ustvarjenem dobičku pred obdavčitvijo med bankami, ki poslujejo v Sloveniji, zasedla 1. mesto.

Gorenjska banka namerava nadaljevati s strategijo ohranjanja položaja ene najbolj varnih in stabilnih bank v Sloveniji, svojo konkurenčnost pa povečevati zlasti prek uveljavljanja ustrezne cenovne politike, zagotavljanja kakovostnih storitev in uvajanja novih bančnih produktov. K utrjevanju njenega tržnega položaja bo poleg morebitnih povezav pripomogla tudi načrtovana rast poslovanja, ki bo na nekaterih segmentih predvidoma presegla povprečno stopnjo rasti branžnega trga, pa tudi načrtovana nadaljnja širitev poslovne mreže.

Na fotografiji: desno - MF; Branka Brinar, dr. Franc Križanič in mag. Vitomir Pretnar

levo - GB; Andrej Šircelj, Srečko Korber in mag. Tilen Zugwitz