O-STA

Športno-družabna sobota za vstop v težko pričakovano poletje

Koper, 25. maja 2010 - Prva sobota s temperaturami letnemu času primernim je bila več kot nalašč za 9. tradicionalno športno in družabno srečanje, ki so ga pripravili Fakulteta za management Koper, Alumni FM in Študentski svet FM. Družilo se je več kot 300 študentov, diplomantov in profesorjev ter prijateljev fakultete, ki so sodelovali v športnih tekmovanjih in družabnih igrah. Združili pa smo tudi prijetno s koristnim in skupaj z uglednimi gosti spregovorili o managementu v športu.

Največ zanimanja je izzvalo tekmovanje v odbojki na mivki, kjer se je med študenti in profesorji odvijal pester boj za medalje vse do poznih večernih ur. Vsi skupaj pa so prosti čas izkoristili za navezovanje stikov in prijetno druženje s prijatelji ob idilični strunjanski plaži, nekaj najbolj pogumnih pa se je podalo tudi v morje.

V prihajajočem študijskem letu bomo na Fakulteti za management Koper Univerze na Primorskem na dodiplomskem študiju prvič izvajali izbirni predmet Management v športu, katerega so med drugim pozdravili tudi naši študenti in diplomanti, nekateri izmed njih so vrhunski športniki in managerji v športu, ki smo jih gostili v osrednji razpravi sobotnega srečanja na omenjeno temo. Jadralec Vasilij Žbogar in hokejist Marcel Rodman sta spregovorila o svoji športni poti, o managerskih izkušnjah v športu pa smo iz prve roke prisluhnili Vojku Korošcu, direktorju in ustanovitelju ŠKL - največjega šolsko-športnega projekta v Sloveniji. Pogovor je moderirala viš. pred. mag. Mojca Prevodnik s Fakultete za management Koper, ki je izpostavila, da imamo različne poglede na šport in organizacije, ki delujejo na področju športa - bodisi s pridobitnimi ali nepridobitnimi nameni, omejeni pa smo tudi z zakonodajno ureditvijo na tem področju v Sloveniji, ki se največkrat žal ne more kosati s tujino. Drugi še večji problem pa je management v športnih organizacijah, kjer običajno mesta zasedajo določeni funkcionarji, manjka pa profesionalizma in s tem potrebnih znanj.

Manager Vojko Korošec je bil mnenja, da moraš v zgodbo največkrat preprosto verjeti, zaupati svojim ljudem in se podati na pot. Najpogosteje kar z lastnimi sredstvi. Predpogoj za upseh pa je dobra ideja in da si s časoma pridobiš medijski prostor. Predstavnik individualnega športa Vasilij Žbogar se je na lastne oči prepričal, kako se lahko vse spremeni že čez noč, ko ti uspe velik dosežek kot je olimpijsko srebro. Tako postaneš zanimiv tudi za sponzorje in donatorje, pred tem pa ti preostane le na stotine prošenj in upanje na boljši jutri. Zanašati se na državno pomoč in prostovoljstvo, pa je žal danes le utvara, je še dodal srebrni olimpijec iz Pekinga. Marcel Rodman, z bogatimi izkušnjami z ekipnim športnim udejstvovanjem tako v Sloveniji kot tudi v tujini, pa je poudaril, da imajo na tujem zagotovo več znanja na tem področju in prevlada profesionalizem, tako da športnik lahko v miru trenira in se posveti (le) športni karieri.

V nadaljevanju smo srečanje popestrili s piknikom, zvečer pa prisluhnili glasbi. Napovedujemo pa tudi že jubilejno 10. športno in družabno srečanje Fakultete za management Koper, zato nasvidenje v Strunjanu ob letu obsorej!

Fotografije so vam dostopne na http://www.fm-kp.si/novice.php/402 (Foto: Alen Ježovnik)

UP Fakulteta za management Koper