O-STA

SAOP iCenter izboljšuje likvidnost

Cenejša in hitrejša izterjava zapadlih terjatev po noveli Zakona o izvršbi in zavarovanju. iCenter v trenutku pripravi podatke in dokumentacijo o zapadlih terjatvah ter avtomatizira elektronsko oddajo gradiv v Centralni oddelek za izvršbo na podlagi verodostojne listine.

ŠEMPETER PRI GORICI, 22. JULIJ 2010 - SAOP d.o.o., vodilni proizvajalec poslovnih programov za podjetja in javne ustanove, je uskladil rešitev iCenter za srednje in velike organizacije z zadnjim Zakonom o spremembah in dopolnitvah Zakona o izvršbi in zavarovanju. Ta zakon, ki je stopil v veljavo 21. junija letos, s spremembami sodnih postopkov upnikom prinaša skrajšanje in poenostavitev izvršbe na podlagi verodostojne listine (COVL). SAOP je uporabnikom iCentra zagotovil enostavno pripravo in oddajo dokumentacije za izvršbo, ki sedaj poteka izključno v elektronski obliki.

Ob vse večjem pritisku po zniževanju stroškov in naraščajoči plačilni nedisciplini podjetja potrebujejo učinkovito rešitev za izterjavo svojih terjatev. "Vsa podjetja, ki so v likvidnostnih težavah zaradi plačilne nediscipline, potrebujejo poceni in hitre postopke izterjav," je povedala Sonja Šinigoj, direktorica SAOP. "V SAOP smo novelo zakona o izvršbi podprli z rešitvijo, ki uporabnikom bistveno poceni in skrajša pripravo dokumentacije za izvršbo."

iCenter avtomatizira celoten postopek izterjave. V SAOP ocenjujejo, da upniki s takšnim izvajanjem izterjav skrajšajo čas izvedbe postopka in s tem čas poplačila, oziroma dosežejo, da se terjatev sploh poplača. Poleg tega kar za od 80 do 90 odstotkov znižajo materialne stroške in stroške dela, ki jih ustvarja sam postopek izvršbe.

Prek sistema aktivnega obveščanja upnika opozarja o zapadlih terjatvah ter opominih. V primeru neplačanega računa se ta s pritiskom na gumb prenese v postopek elektronske izvršbe. iCenter pripravi podatke in dokumentacijo, ki jo zahteva izvršba na podlagi verodostojne listine. Prenos podatkov v Centralni oddelek za izvršbo na podlagi verodostojne listine se izvede enostavno, prek elektronskega obrazca, ki se pripravi samodejno, brez dodatnih ročnih vnosov ali izpolnjevanja papirnih obrazcev in priprave pisemskih pošiljk. Priprava in oddaja dokumentacije za zapadlo terjatev, za katero so pristojne službe v organizacijah porabile številne delovne ure, se tako izvede v samo nekaj minutah. Ob tem se zagotovi tudi natančnost podatkov in doslednost pri zahtevani dokumentaciji, saj celoten postopek poteka povsem računalniško.