O-STA

Katero pa je vaše posebno mesto v Celju? Iščemo prostore in lokacije, ki prebivalcem Celja pomenijo nekaj posebnega

Celje, 3. avgust 2010, Zavod Celeia Celje - Center sodobnih umetnosti Celje v imenu umetniške skupine KOLEKTIVA išče prostore in lokacije, ki prebivalcem in prebivalkam Celja pomenijo nekaj posebnega. Prosimo za kratek opis ali zgodbo, ki bo vseboval odgovore na vprašanja kot: Zakaj vam ta prostor nekaj pomeni? Kaj se je tam zgodilo? Vse, ki bodo sodelovali v projektu tudi prosimo, da navedejo čim bolj natančno lokacijo dogodka, da ga bomo lahko označili na zemljevidu. Vsi zainteresirani lahko sodelujejo v projektu do konca avgusta 2010. Izpolnjeno kartico, ki jo lahko dvignejo v Galeriji sodobne umetnosti Celje na Trgu celjskih knezov 8, samo vržejo v najbližji nabiralnik, saj je poštnina že plačana. Svojo zgodbo in fotografijo prostora lahko pošljejo tudi na elektronski naslov kolektiva@gmail.com.

Na razstavi v Celju "KIPARSTVO DANES: Komponente, stičišča in presečišča", ki bo v mesecu septembru naselila Galerijo sodobne umetnosti Celje, 1. nadstropje zahodnega dela Knežjega dvorca in dvorišče, notranji in zunanji prostor Lapidarija Pokrajinskega muzeja Celje ter gostovala tudi v Osrednji knjižnici Celje, se bo predstavila tudi umetniška skupina KOLEKTIVA (Vesna Bukovec, Lada Cerar, Metka Zupanič) s projektom Special Place in the City. Projekt je zasnovan kot raziskava, v kateri avtorice na različne načine pristopajo do prebivalcev, z njimi vzpostavljajo dialog in beležijo njihova opažanja ter njihovo videnje mesta, v katerem živijo.

Avtorice prebivalce posameznega mesta prosijo, da predstavijo svoj poseben prostor v mestu in ob tem povedo njegovo zgodbo. Projekt je usmerjen na raziskovanje razmerij med posameznikom, prostorom in mestom. Zakaj je določen prostor za nekoga poseben in kateri so tisti vzroki, da nekdo začne določen prostor v mestu dojemati na poseben način? Na ta način mapirajo nove emocionalne zemljevide posameznih mest in odkrivajo lokacije, do katerih posamezniki gojijo intimna čustva.

Kot poudarjajo umetnice, pri projektu izstopata dva aspekta. Prvi je vezan na intimno doživljanje zgodb posameznikov. V opazovanju izbrane osebe in njene osebne zgodovine, povezane s predstavljeno lokacijo, je prisoten določen psihološki moment. Svojevrstni portreti posameznih prebivalcev mesta ponujajo voajerski užitek ob ogledovanju ali prebiranju njihove izpovedi in nam hkrati ponujajo možnost identifikacije. Drugi aspekt je mesto. Pripovedi posameznikov omogočajo novo oz. drugačno branje prostorov v mestu. Razkrivajo se raznolike plasti pomenov, ki jih tvorijo prebivalci s svojim doživljanjem in spomini.

...

Projekt Special Place in the City je bil zasnovan v času udeležbe umetnic na rezidenčnem programu v Nottinghamu leta 2004, kjer so v dialogu z organizatorji rezidence in naključnimi ljudmi iz ulice posnele video zapis, ki je služil kot platforma za nadaljevanje in razvijanje projekta. Leta 2006, v času rezidence v Gradcu, so projekt nadgradile, saj so pri predstavitvi projekta v Galeriji Centrum in medien.KUNSTLABOR-ju (galerija deluje v okviru Kunsthaus Graz) poleg izjav intervjuvancev predstavile tudi zemljevid posebnih prostorov, nabor zgodovinskih dejstev vsakega predstavljenega prostora in osebne predmete sodelujočih, ki jih kakorkoli vežejo na ta prostor. V Sarajevu so projekt izvedle v okviru delavnice z naslovom Some Other City v organizaciji festivala Sarajevska zima leta 2007. Izbrale so posameznike, katerih poklic je povezan s storitvami v mestu in intervjuje izvedle kar v njihovem delovnem okolišu. Leta 2007 so celoten projekt predstavile na samostojni razstavi v galeriji ŠKUC v Ljubljani, kjer sta bila poleg že naštetih mest predstavljena še Ljubljana in Zagreb. Leta 2008 je projekt gostoval v galeriji Rotovž v okviru mariborske UGM. KOLEKTIVA je Mariborčane povabila, da svoje posebno mesto predstavijo v obliki pisma.

Na razstavi v Celju bodo predstavljena vsa mesta, ki so bila vključen v projekt do sedaj. Naboru pa se pridružuje tudi mesto Celje. KOLEKTIVA vabi vse Celjane in Celjanke, da na brezplačno kartico, ki jo najdejo na različnih javnih lokacijah po mestu, napišejo zgodbo o svojem "posebnem mestu v mestu" in jo pošljejo v galerijo (poštnina je že plačana). Vaše zgodbe bodo predstavljene na razstavi in na spletni strani projekta www.special-place.net.

O KOLEKTIVI

Skupino KOLEKTIVA sestavljajo Vesna Bukovec (1977), Lada Cerar (1974) in Metka Zupanič (1977). Avtorice delujejo samostojno in kot neformalna skupina od leta 2003, od leta 2008 pa nastopajo pod skupnim imenom KOLEKTIVA. Vse tri so diplomantke ljubljanske ALUO. Metka Zupanič in Vesna Bukovec sta tam končali tudi magistrski študij (Zupaničeva leta 2005, Bukovčeva pa leta 2006). Sodelovale so na številnih umetniških rezidencah, skupinskih in samostojnih razstavah v Sloveniji in v mednarodnem prostoru. Med drugim so se predstavile na 11. Bienalu mladih ustvarjalcev Evrope in Sredozemlja v Atenah leta 2003, razstavi mladih umetnikov pridruženih članic EU, Youg Art Europe v MOYA Museum of Young Art na Dunaju leta 2005, na pregledni razstavi sodobne slovenske umetnosti Teritoriji, identitete, mreže, Slovenska umetnost 1995-2005 v Moderni galeriji leta 2005, na razstavi Narratives, -35/+65: Two Generations v graškem Kunsthausu leta 2006, na Sarajevski zimi leta 2007 in na Berliner Liste 2009. Samostojne razstave pa so imele v slovenskih galerijah P74, Kapelici, Škucu, Likovnem salonu v Celju, v galeriji Simulaker v Novem Mestu, v Miklovi hiši v Ribnici, v Zagrebu, Gradcu in Nottinghamu. Jeseni leta 2010 pripravljajo samostojno razstavo v Varšavi.

Več informacij na:

www.special-place.net

info@special-place.net

Več info o akciji: mag. Alenka Domjan, kustosinja, tel.: 03 42 65 156, mobi: 051 681 995 , e-mail:alenka.domjan@celje.si