O-STA

Izjava za javnost ob mednarodnem dnevu mladih

12. avgust je obeležen kot mednarodni dan mladih. Prav pred dnevi so evropski poslanci sprejeli resolucijo, ki spodbuja dostop mladih do trga dela in okrepitev statusa pripravništev. Eden izmed najbolj zanimivih in pomembnih elementov resolucije je t.i. "Evropska garancija za mlade". Slednja naj bi poskrbela, da bi vsak mlad Evropejec, ki je brezposeln štiri mesece, dobil možnost opravljanja pripravništva oziroma pridobitve zaposlitve.

Odločitev evropskih poslancev podpiramo tudi Pri Nefiksu in portalu Talentiran.si. Izredno pomembno je namreč, da mladi preko dela pridobijo konkretne izkušnje, ki jih lahko uporabljajo v svoji nadaljnji karieri. Glede na to, da preko promocije beleženja neformalno pridobljenih znanj spodbujamo mlade k aktivnem oblikovanju lastne kariere, se nam zdi resolucija izjemno velikega pomena za višanje zaposljivosti mladih.

Eden izmed pomembnih dejavnikov, ki vplivajo na zaposljivost, je tudi delo v času študija. Preko slednjega mladi že tekom formalnega procesa izobraževanja pridobivajo tudi praktične izkušnje, ki jih nato lahko navajajo v svojih referencah in delovnih izkušnjah.

Vendar ljudje pogosto pozabimo, česa vsega smo se naučili, kaj vse smo naredili, kaj vse znamo in česa vse smo sposobni. Zato je pomembno, da ta znanja beležimo sproti in prav to omogoča e-Nefiks.

V izraz podpore resoluciji smo tudi na portalu talentiran.si osnovali poletno akcijo za mlade, ki smo jo poimenovali "Se tudi poleti učite učiti?"

Več o akciji najdete na portalu www.talentiran.si, lahko pa nas kontaktirate tudi na tadeja@talentirana.si ( PR in odnosi z javnostjo), alenka@talentirana.si (projekt Nefiks).