O-STA

MiniMSAN - s pomočjo evropskih sredstev do svetovnega priznanja na področju širokopasovnih omrežij

Ljubljana, 3. septembra - V okviru projekta Kompaktno daljinsko napajano večstoritveno dostopovno omrežje, ki ga v okviru programa RIP09 finančno podpira Tehnološka agencija Slovenije (TIA) v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarstvo, je družba IPS v sodelovanju s podjetjem Vedas razvila prvi izdelek iz družine MiniMSAN. Izdelek omogoča postopno in racionalno izgradnjo optičnih omrežij FTTH in zagotavlja osnovni širokopasovni dostop do interneta vsakemu telefonskemu naročniku s hitrostmi do 2 Mbit/s že brez nadgradnje bakrenega omrežja, v primeru delne izgradnje optičnega omrežja pa tudi storitve trojčka s hitrostmi do preko 20 Mb/s za vsakega uporabnika. Izdelek se je skupaj z več kot tisoč drugimi razvojnimi projekti s področja širokopasovnih tehnologij potegoval za nagrado prestižnega svetovnega širokopasovnega foruma (InfoVisionAwards). V kategoriji "Širokopasovna dostopovna omrežja in storitve" se je IPS s svojim izdelkom v konkurenci največjih svetovnih gigantov uvrstil med finaliste. Razglasitev zmagovalcev bo 26. oktobra 2010 na enem največjih svetovnih telekomunikacijskih dogodkov Broadband World Forum v Parizu. Žirija, sestavljena predvsem iz direktorjev največjih svetovnih operaterjev odgovornih za tehnologijo, je tako izrekla priznanje konceptu gradnje fiksnih širokopasovnih omrežij, ki ga produkt omogoča.

IPS, d. o. o., je v svoji več kot enaindvajsetletni zgodovini s svojimi inovativnimi napravami omogočila telefonski priključek več kot 100.000 naročnikom v Sloveniji. Svoje proizvode trži na vseh kontinentih, še posebno uspešna je na tržiščih Južne Amerike, Srednjega vzhoda, vzhodne Evrope in v državah, nastalih po razpadu Sovjetske zveze. Poslovna strategija družbe temelji na lastnem razvoju, pri čemer vključuje tudi zunanje partnerje, med katerimi izstopa Vedas, d. o. o., iz Ljubljane.

Hiter razvoj telekomunikacijskih in informacijskih tehnologij je družbo IPS prisilil, da je že v letu pred začetkom svetovne recesije pričela pripravljati razvojni projekt produkta, ki bo nadomestil dosedanji prodajni portfelj, temelječ na tehnologiji TDM (klasična telefonija). Zaradi izhodiščnih zahtev, ki so predvidevale znatne prihranke in postopnost pri gradnji optičnih omrežij in omogočanje širokopasovni dostop na podeželju, se je vključil tudi Telekom Slovenije. Veliko je prispeval k uspehu projekta, predvsem z določitvijo tehničnih zahtev, opozarjanjem na specifične zahteve telekomunikacijskih omrežij in testiranjem ustreznosti razvojnih rešitev. Projekt je v okviru programa RIP 09 finančno podprla Tehnološka agencija Slovenije (TIA) v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarstvo. Javni razpis za izbor operacij RIP 09 se izvaja v okviru Operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 2007 - 2013, 1. razvojne prioritete: Konkurenčnost podjetij in raziskovalna odličnost; prednostne usmeritve 1.1: Izboljšanje konkurenčnih sposobnosti podjetij in raziskovalna odličnost. Brez finančne podpore iz evropskih sredstev bi bil v času recesije tak razvojni projekt zelo težko izvedljiv.

Kaj omogoča MiniMSAN?

- MiniMSAN lahko zagotavlja osnovni širokopasovni dostop do interneta vsakemu telefonskemu naročniku s hitrostjo do 2Mb/s. To velja tudi za zelo oddaljene naročnike in v primerih nezadostnega števila bakrenih parov v kablu, ko so telefonski naročniki priključeni preko večkanalnih PCM sistemov. Pri tem je treba upoštevati, da je v tem primeru hitrost odvisna tudi od števila naročnikov, vključenih v MiniMSAN..

- MiniMSAN omogoča postopno in racionalno izgradnjo optičnih omrežij FTTH.

Študije in primeri, ki so jih naredili Laboratorij za telekomunikacije Fakultete za elektroteniko in IPS, medtem ko je Telekom Slovenije priskrbel podatke o omrežju, kažejo, da je gradnja FTTH v celotni dolžini z optičnimi vlakni v primerjavi z nadomestitvijo dela trase s sistemom MiniMSAN dražja v urbanem okolju do 60 odstotkov, na podeželju pa celo do 140 odstotkov. Hitrosti prenosa so zadostne za storitve, ki jih danes ponujajo operaterji, kar pomeni, da z nižjimi naložbami dosegajo enake prihodke.

- MiniMSAN lahko zagotovi klasični PSTN priključek, ki je neodvisen od lokalnega napajanja, kar je pomembno s stališča zanesljivosti in varnosti (Life Line).

- MiniMSAN je zelo uporaben v omrežjih FTTB (v primeru večstanovanjskih stavb), varčuje z infra- strukturnimi kapacitetami omrežja in ni potrebno menjati obstoječih bakrenih instalacij v stavbah z optičnimi.

Možnost, da hitri internet dobijo vsi, ki ga želijo in ga doslej niso mogli, se bo vsekakor povečala. Na začetku za vse sicer še ne bodo možne najzahtevnejše storitve, kot je IP TV, saj bo treba nekaj optičnega omrežja do MiniMSAN-ov še zgraditi, zelo veliko pa jih bo lahko dobilo zanesljiv dostop do interneta in vseh drugih možnosti, ki jih ta prinaša. Vsekakor pa bo možnost, da se ambiciozno zastavljena strategija razvoja širokopasovnih omrežij pri nas uresniči, precej večja.

Uroš Lozar, direktor IPS: "Zmanjšanje digitalnega prepada, ki je ena ključnih nalog Evropske Komisije, je z uporabo produktov družine MiniMSAN postalo uresničljivo precej hitreje. Z malo drznosti in "leadershipa" pa bi lahko Slovenija postala prva evropska država, ki bi uvedla širokopasovni dostop hitrosti do 2 Mb/s kot univerzalno storitev. MiniMSAN dobiva potrditev tudi na trgu, saj je opremo poleg Telekoma Slovenije uspešno testiralo že 8 evropskih telekom operaterjev, še štirje pa s testiranji začenjajo prav v teh dneh"

dr. Franc Gider, direktor Tehnološke agencije Slovenije (TIA): "Prek Tehnološke agencije Slovenije trenutno teče blizu 400 razvojnih projektov v slovenskih podjetjih. Zelo smo veseli, da se kažejo že prvi konkretni rezultati. Finančna podpora države razvojnim projektom v podjetjih je najboljša naložba evropskih sredstev, saj se investicija državi tipično povrne v manj kot enem letu. Uspeh podjetja IPS je konkreten dokaz, da lahko majhna slovenska podjetja ob ustrezni podpori države konkurirajo največjim svetovnim korporacijam tudi na tako dinamičnem področju kot je informacijsko- komunikacijska tehnologija."

mag. Zoran Vehovar, podpredsednik uprave Telekoma Slovenije: "V Telekomu Slovenije smo zelo hitro prepoznali poslovne možnosti, ki se nam odpirajo z uvedbo koncepta MiniMSAN, hkrati pa bomo z vse bolj omejenimi investicijskimi sredstvi lahko večjemu številu uporabnikov zagotovili hitri internet, ki postaja že povsem običajna potreba v večini slovenskih družin. Veseli smo, da bomo prvi na svetu uporabljali rešitev, ki so jo strokovnjaki uvrstili med najboljše širokopasovne rešitve, prijavljene na letošnjem Broadband Forumu".

O podjetju IPS: "Visokotehnološko podjetje IPS, je bilo ustanovljeno leta 1989. Z lastnim razvojem in proizvodnjo dostopovnih naprav za učinkovito izrabo telekomunikacijske infrastrukture pa se ukvarja že od leta 1992. Podjetje je specializirano za načrtovanje in razvoj inovativnih produktov v nišnem segmentu daljinsko napajanih naprav, ki omogočajo najekonomičnejše rešitve za širokopasovni dostop in storitve trojčka tudi na primestnih in podeželskih področjih. Podjejtje IPS je dolgoletni partner Telekoma Slovenije, v čigar omrežju so naprave podjetja IPS omogočile telefonski priključek več kot 100.000 naročnikom v Sloveniji. Danes izredno vitko organizirano podjetje zaposluje 27 sodelavcev, v glavnem visoko izobražene strokovnjake v lastnem razvojnem oddelku, drugo ključno področje pa predstavlja področje prodaje in marketinga, ki skupaj z lokalnimi partnerji v posameznih državah omogoča rast podjetja in nadaljna vlaganja v razvoj. Proizvodna in del razvojnih aktivnosti pa so prenešeni v specializirana vrhunska slovenska podjetja."

Dodatne informacije: Darinka Pavlič Kamien, vodja službe za odnose z javnostmi, Telekom Slovenije, tel.: 01 234 19 68, e-pošta: darinka.pavlic-kamien@telekom.si