O-STA

Zaposlitvena pismenost

Ob prihajajočem svetovnem dnevu pismenosti so se na portalu talentiran.si odločili, da mladim ponudimo nekaj nasvetov s področja pismenosti na področju zaposljivosti. Pismenost namreč ne pomeni zgolj znati pisati, brati, čitati grafe - prenesemo jo lahko tudi na področje, ki mlade zadnje čase najbolj bremeni - kako po študiju dobiti službo.

To pomeni, da znamo primerno in pravilno napisati življenjepis, da znamo poiskati oglase in se na njih primerno odzvati, da znamo napisati prošnje, da znamo poiskati informacije in pomoč, če jo potrebujemo in predvsem - da znamo ozavestiti, kaj vse že znamo in kako tonajbolljše predstaviti.

Vse skupaj je lažje, če svoja znanja beležimo že sporoti, kar ponuja brezplačni sistem beleženja E-nefiks. Ta mlade vodi, da ob beleženju študentskih služb, prostovoljnega dela, izvenšolskih tečajev in drugih aktivnosti prepoznavajo in zapisujejo svoje kompetence in znanja.

Pomembno je, da to počnemo sproti - dogaja se nam namreč veliko stvari in bolj kot smo aktivni, hitreje se zgodi, da kakšno stvar kar pozabimo. Ko je vse to zbrano v E-nefiksu, je tudi oblikovanje življenjepisa lažje - iz E-nefiksa je namreč omogočem izvoz v več različnih evropsko priznanih oblik življenjepisa, med katerimi je najbolj priljubljen Europass.

Na portalu talentiran.si bodo zato v prihodnjih dneh poskrbeli za nekaj tematskih člankov, ki bodo zadevali pismenost na področju zaposljivosti. Mladim in manj mladim bodo ponudili nekaj praktičnih nasvetov o tem, kako postati in ostati zaposljiv, kako napisati življenjepis, kaj pravzaprav pomeni Europass, kaj pomenijo kompetence, kako lahko iz študentskega dela iztržimo še precej več kot samo priložnosti zaslužek, kako se obnašati na razgovorih za službo ...

Obenem sodelavci portala opozarjajo na poletno akcijo, ki je trenutno aktualna na portalu - poimenovali so jo "Se tudi poleti učite učiti?" in preko nje lahko mladi na zabaven način preverijo, kako se znajdejo pri zapisovanju kompetenc.

Več informacij o vsem najdete na www.talentiran.si ali na naslovih alenka@talentirana.si (vodja projekta Nefiks), stasa.barbic@talentirana.si(vodja portala Talentiran.si) ali tadeja@talentirana.si (stiki z javnostjo, 041 919 421).