O-STA

Verica Kovacevska / The Walking Project, Likovni salon, 16.9.2010 ob 19.00.

INDEX je serija neformalnih pogovorov, prezentacij in sestankov, ki so osredotočeni na predstavitev neuveljavljene produkcije, ki nastaja znotraj fluidnega prostora sodobne umetnosti. INDEX ni razstavna predstavitev posameznih avtorjev, ampak eksperimentalni dogodek, ki gradi na odprtem dialogu, ustvarjanju novih prostorov, cirkulaciji informacij in analizi temeljnih vprašanj, ki si jih zastavljajo prihajajoče generacije sodobnih umetnikov.

Vljudno vabljeni na predstavitev projekta The Walking Project umetnice Verice Kovacevske v četrtek, 16. septembra, ob 19. uri v Likovni salon Celje.

V tokratnem Indexu, seriji pogovorov in predstavitev, ki jih pripravlja Center sodobnih umetnosti Celje, se bo s poudarkom na svojem več let trajajočem projektu The Walking Project predstavila mlada makedonska umetnica Verica Kovacevska. Umetnica, ki že ima za sabo sodelovanja na številnih razstavah in festivalih po Evropi, ZDA, na Kubi in v Mehiki, se najpogosteje izraža skozi performans, video in instalacijo. Osrednjo vlogo v njenih projektih, ki se ukvarjajo z družbenimi, kulturnimi in filozofskimi vprašanji, a so pogosto igrivi in s pojavljanjem njenega lika in karakterja zaznamovani z osebnim, ima publika. Sodelovanje publike je sicer lahko različno - od zavestnega sodelovanja do zgolj opazovanja, toda bistvena ideja njenega načina umetniškega delovanja ostaja vedno ista: publika je sestavni del kreativnega procesa.

The Walking Project je serija novo medijskih performansov, ki potekajo v obliki sprehodov po različnih evropskih mestih. Mesto, kjer se odvija performans, umetnica običajno obišče prvič. V vsakem posameznem delu si avtorica določi pravila, ki določajo proces sprehajanja po mestu - izhodiščno točko, trajanje in navigacijo. Pravila so odvisna od posameznega izbranega mesta in od umetniškega konteksta dogodka, v okviru katerega umetnica pripravi posamezni sprehod. Vedno upošteva zgodovino, arhitekturo, kulturo in geografijo mesta. Sprehodi so odvisni od interakcije z oddaljenim občinstvom, ki jo umetnici omogoča telekomunikacijska tehnologija. Publika, ki se običajno nahaja v galerijskem ali javnem prostoru, umetnici sledi preko satelitske slike in jo usmerja. Projekt raziskuje soodvisnost človeka in tehnologije ter napetost, ki se lahko vzpostavi med našo željo in hkrati strahom tako pred svobodo kot nadzorom. Cilj projekta je povezovanje realnega in virtualnega, preteklosti in sedanjosti izbranega mesta ter vidnega in nevidnega v njem.

Umetnica je The Walking Project začela leta 2006 in ga popolnoma razvila sredi leta 2008. Posamezni performansi in spremljajoči videi so bili doslej predstavljeni v mestih Tirana, Bari, London, Bradford/Skopje, in v Beogradu kot del različnih skupinskih in samostojnih razstav.

Verica Kovacevska (1982, Skopje) je diplomirala na oddelku vizualnih umetnosti (gledališče in igra) na Univesity of Plymouth v Angliji leta 2004. Leta 2007 je magistrirala iz umetnosti, kulture in pedagogike na University of Cambidge. Od leta 2009 živi in dela v Zurichu. Sodelovala je na številnih razstavah in festivalih po vsem svetu, med najvidnejšimi so: Beograd: Nemesta, Umetnost u javnom prostoru, Salon Muzeja savremene umetnosti, Beograd (2009), re.act.feminism - Performance Art of the 1960's and 70's Today, Akademie der Kunste, Berlin (2008/2009), XIII Bienale mladih umetnikov Evrope in Sredozemlja, Fierra del Levante, Bari (2008), Everyday Art, The Art of the Everyday, Muzej na savremenata umetnost, Skopje (2006, samostojna razstava), Surely we will be confused, Ex-Ticosa, Como (2004).


Več o projektu:

http://www.thewalkingproject.net/

----------------------------------------------------------

Likovni salon Celje: Trg celjskih knezov 9, 3000 CELJE

Tel.: 03 / 42 65 162; e-pošta: likovni-salon@siol.net

http://www.celeia.info/likovni-salon-celje

Odprto: tor - pet 11.00 - 18.00, sob 10.00 - 12.00, ned 14.00 - 18.00, ponedeljek zaprto