O-STA

Izobraževanja "Lastno podjetje? Zakaj pa ne!" se vračajo na pomoč novim podjetnikom

Po poletnem premoru Zavod Mladi podjetnik ponovno začenja s svojimi uveljavljenimi brezplačnimi dogodki Lastno podjetje? Zakaj pa ne!, ki so že mnogim mladim podjetnikom pomagali na težavni poti ustanavljanja lastnega podjetja.

LJUBLJANA, 17. 9. 2010 - Zavod mladi podjetnik je po poletnem premoru že začel novo sezono brezplačnih izobraževanj Lastno podjetje? Zakaj pa ne! Prvi dogodek so 15. septembra 2010 že organizirali v veliki predavalnici Tehnološkega parka Ljubljana, kjer so bodočim podjetnikom predstavili prve korake pri ustanovitvi lastnega podjetja ter osnove računovodstva. Po prvem dogodku v Ljubljani se bodo le-ti zvrstili še drugod po Sloveniji, v Novi Gorici, Mariboru in Velenju.

"Že prvi dogodek je z odlično zasedenostjo, prišlo je okoli 140 obiskovalcev, pokazal, da je vedno več mladih, ki resno razmišljajo o začetku podjetniške poti," je povedal Borut Borštnik, direktor Zavoda mladi podjetnik. "Pričakujemo, da se bo letos brezplačnih izobraževanj Lastno podjetje? Zakaj pa ne! udeležilo 20 odstotkov več obiskovalcev kot v minuli sezoni kar pomeni, da pričakujemo skupno udeležbo več kot 1.500 bodočih podjetnikov."

Uveljavljeno brezplačno izobraževanje Lastno podjetje? Zakaj pa ne!, ki ga organizira Zavod mladi podjetnik želi mladim začetnikom v svetu podjetništva pomagati na njihovi začetni poti. Na prvem tovrstnem dogodku v novi sezoni 2010/2011 je v prvem sklopu dogodka udeležencem predavala Lea Bevčič iz podjetja Krasula, ki je mladim podjetnikom najprej predstavila začetne korake in različne možnosti pri ustanovitvi podjetja. Dobili so odgovore na mnoga vprašanja, med drugim kako začetno idejo pretvoriti v uspešno podjetje in kako se spopasti s samimi začetki ustanavljanja podjetja.

Sledila je predstavitev nekaterih najpogostejših podjetniških dnevnih opravil s pomočjo spletnega poslovnega programa miniMAX. Marko Češnovar iz podjetja SAOP je prikazal osnove uporabe programa ter kako z njegovo pomočjo najenostavneje izdati račun ali potni nalog. Marko je predstavil tudi projekt MP računovodstvo, ki je namenjen mladim podjetnikom.

Tretji sklop je bil namenjen predstavitvi osnov računovodstva, ki velikokrat predstavljajo največjo težavo za mlade podjetnike. Davčna svetovalka in direktorica podjetja E-amiga Tanja Goljar je predstavila osnovne izraze v računovodstvu, ki so najpomembnejši v uvodu v podjetništvo. Poleg tega so udeleženci več izvedeli o davkih ter možnih načinih uporabe računovodskih storitev. Dogodek se je zaključil s pogostitvijo, kjer so mladi podjetniki imeli tudi možnost neformalnih pogovorov s sodelujočimi strokovnjaki ter sodelavci Zavoda mladi podjetnik ter izmenjavo koristnih začetnih izkušenj.

Sklop brezplačnih izobraževanj Lastno podjetje? Zakaj pa ne! se bo nadaljeval tudi v drugih krajih po Sloveniji, tudi z nekaterimi novimi strokovnjaki z različnih področij. Naslednji dogodek bo tako 6. oktobra 2010 v Novi Gorici, kasneje nameravajo obiskati še Maribor in Velenje, nekaj tovrstnih dogodkov pa bo tudi še v Ljubljani.

Več informacij o programu dogodka najdete na spletni strani:

http://mladipodjetnik.si/novice-in-dogodki/dogodki/mp-dogodek-lastno-podjetje-zakaj-pa-ne-ljubljana1