O-STA

Razvoj HE Moste - okolju prijazna energija

Moste, 5.10.2010 - Edinemu večjemu objektu za proizvodnjo električne energije na Gorenjskem, Hidroelektrarni Moste, katere obratovanje je bilo zadnja leta ogroženo zaradi pritiska premikajočih se zemeljskih plasti na steno podzemne strojnice, je z obnovo podaljšana življenjska doba. Savske elektrarne Ljubljana (SEL) so z 16,8 milijonsko investicijo zagotovile proizvodnjo dragocene vršne energije iz obnovljivih virov v obdobju, potrebnem za izgradnjo nove elektrarne na varnejši lokaciji. V okviru obnove pa načrtujejo tudi čiščenje strupenih usedlin izpred pregrade akumulacijskega jezera.

Hidroelektrarna Moste, zgrajena leta 1952 v povojni Jugoslaviji kot prva elektrarna na reki Savi, je še danes edina akumulacijska elektrarna v Sloveniji. Njena ključna prednost je, da lahko obratuje po potrebi porabnikov in pripomore k brezhibnemu delovanju Slovenskega elektroenergetskega sistema v času največje porabe električne energije. Kot edini večji proizvodni elektroenergetski objekt na Gorenjskem, je pomemben vir za napajanje porabnikov z električno energijo iz obnovljivega vira.

Obstoječo podzemno strojnico elektrarne obremenjuje premikanje zemeljskih plasti, zato Savske elektrarne Ljubljana (SEL) dolgoročno razmišljajo o preselitvi HE na novo lokacijo. Da bi v obdobju, potrebnem za preselitev, zagotovili zanesljivo in kakovostno proizvodnjo, so celotno opremo, ki ji je začelo teči že tretje amortizacijsko obdobje, nadomestili z novo. Pri obnovi so SEL uporabile znanje in operativne sposobnosti svojih strokovnjakov. S 16,8 milijonsko investicijo so v 1. fazi obnove od leta 2008 do leta 2010 obnovili celotno elektro-strojno opremo in iz tri agregatne elektrarne prešli na dvo agregatno. Večji del stroškov je predstavljalo vlaganje v novi turbini, generatorje in energetske transformatorje. Na mestu opuščenega tretjega agregata so izvedli ojačitve strojnice z armiranobetonsko konstrukcijo in na ta način ublažili pritiske, ki jih povzroča plaz na stavbo strojnice. Skupna navidezna moč dveh novih agregatov, 18 MVA, je sicer za spoznanje manjša, kot pred obnovo (22,5 MVA), letna proizvodnja pa bo kljub temu, zaradi vgrajene nove sodobne opreme, ostala enaka kot pred obnovo (59 milijonov kWh).

Novo vgrajena oprema in tehnologija obnovljene HE Moste poleg proizvodnje kakovostne električne energije zagotavlja tudi večjo okoljsko sprejemljivost. Posebni čistilni filtri, ki iz vode uspešno odstranijo vse nečistoče, omogočajo, da se odpadna tehnološka voda iz elektrarne v reko Savo vrača čista.

Naslednji korak, ki ga Savske elektrarne načrtujejo v okviru obnove, je zahteven okoljski projekt. Gre za dodelavo zapornic talnega izpusta pregrade in čiščenje kontaminiranih usedlin pred talnim izpustom v pregradi akumulacijskega jezera. Usedline zaradi potencialne nevarnosti spiranja naprej po strugi Save onemogočajo odpiranje talnega izpusta, pomembnega varovalnega ukrepa za razbremenitev pregrade akumulacijskega jezera v primeru visokih voda. Savske elektrarne nameravajo v okviru izvajanja projekta obnove odstraniti okoli 8.000 m3 mulja pred talnim izpustom moščanske pregrade in jih kontrolirano odložiti ob rob akumulacije, v posebej formirana manjša jezerca, kjer se bodo škodljivi trdni delci usedli na dno, voda pa se bo skozi več kaskadnih jezerc po naravni poti očistila in odtekala nazaj v akumulacijo. Savske elektrarne Ljubljana so uspele vključiti v projekt sanacije usedlin tudi občino Jesenice in železarno Acroni. SEL imajo pomembno vlogo pri oskrbi in čiščenju vodotoka Save in njenih brežin, z uravnavanjem pretokov pa prispevajo k poplavni varnosti v primeru velikih povodni.

Obnova je del dolgoročnega projekta sanacije in doinštalacije HE Moste. Uresničitev te vizije predstavlja izgradnja nove elektrarne, 2 km pod obstoječo. Z njo ne bo zagotovljena samo dolgoročna zanesljiva proizvodnja, temveč bo zaradi dodatno pridobljenega padca terena in povečanih pretokov bistveno povečana tudi njena moč. Z doinštalacijo iz obstoječih 13 MW na 48 MW pa se bo proizvodnja iz 59 milijonov kWh na 99 milijonov kWh dragocene vršne energije tako rekoč podvojila.

Z okoljskega vidika zahteva doinštalirana elektrarna tudi izvedbo posebnega izravnalnega bazena za lovljenje njenih obratovalnih valov. Projekt predvideva izgradnjo le-tega v sonaravni obliki jezera, z urejeno okolico za športno rekreacijske aktivnosti. Izravnalno jezero bo okolje varovalo pred obratovalnimi valovi elektrarne in preprečilo nadaljnjo erozijo bregov struge Save, kot jo poznamo danes. Posebni varovalni nasipi njegovih brežin pa bodo trajno zaščitili tudi biotope, ki so trenutno zaščiteni le deklarativno.

SEL v duhu Modrega sožitja uspešno usklajujejo energetski in okoljski vidik projekta razvoja HE Moste. Pristopajo mu z visokimi standardi in družbeno odgovornim ravnanjem, ki se odraža v sodelovanju z občinskimi upravami, lokalnim gospodarstvom in prizadevanjih po sodelovanju z lokalno skupnostjo.