O-STA

V Galeriji sodobne umetnosti Celje otvoritev razstave Franc Golob Taubi, Slike 2005 - 2010

V Galeriji Hodnik se bo predstavil umetnik Simon Macuh

Celje, 11. oktober 2010, Zavod Celeia Celje - Center sodobnih umetnosti Celje vabi v četrtek, 14. oktobra 2010, ob 18.00 v Galerijo sodobne umetnosti Celje na otvoritev razstave akademskega slikarja Franca Goloba Taubija, slike 2005 - 2010. Kustosinja razstave, ki bo na ogled do 4. 11. 2010, je Alenka Domjan. Na dan otvoritve se bo v Galeriji Hodnik - Galerije sodobne umetnosti Celje ob 19.00 predstavil tudi umetnik Simon Macuh s projektom, ki nosi naslov: OB - PRED - MED -ZA -POD-NAD-JEKTI, socialni artefakti. Vstop na obe razstavi je prost.

Franc Golob (1941, Celje) je študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani zaključil leta 1970. Bil je študent prof. Marija Preglja in prof. Maksima Sedeja st. Po diplomi se je zaposlil kot vodja propagande v tovarni pohištva Brest Cerknica, od leta 1972-1980 je bil vodja grafičnega ateljeja v tovarni pohištva Meblo v Novi Gorici, nato pa se je posvetil likovni pedagogiki. Poučeval je na Pedagoški gimnaziji v Tolminu, kasneje, vse do upokojitve leta 2004 pa na Umetniški gimnaziji v Novi Gorici.

Njegovo kreativno delo je bilo vpeto v polje grafičnega in industrijskega oblikovanja, ukvarjal se je z računalniško grafiko ter se predajal fotografiji in slikarstvu. Slednjemu se je povsem posvetil zadnja leta. Če je bilo sprva slikarsko dejanje še vezano na izkušnjo grafike (kontrasti barvnih polj), se je njegova občutljivost do svetlin kasneje vse bolj potencirala, dokler ga ni povsem zasvojila. Prevela ga je sila mehkih pozicij suplementarnega, ki poudarja prefinjene, s svetlobo prepojene ter z barvnostjo in s kromatiko nasičene likovne količine. Z njimi Franc Golob danes ustvarja zanimive teritorije za pogled, ki se iz prostora realnega odmikajo v svet imaginarnega, in kjer se invazija svetlobe in barve zliva v pikturalni akt ter ustvarja vedro psihično substanco.

Otvoritev v Galeriji sodobne umetnosti Celje - galerija Hodnik, 14. 10. 2010, 19.00

OB-PRED-MED-ZA-POD-NAD-JEKTI, socialni artefakti

Gledalec, ki se bo postavil pred postavljene objekte, jih lahko interaktivno doživi kot točko transferja med njim samim in nekaterimi navrženimi družbenimi vprašanji, ki so inkorporirana v te objekte. Posamezna vprašanja so sicer avtorjev lasten izbor, kar pa ne pomeni, da ne želijo pri drugih vzpodbuditi željo po lastni re-akciji in stvaritvi novih miselih artefaktov. Na razstavi bo mogoče tudi soustvarjati dela.

Fotografija:

Naslov dela: Soška korita

Avtor dela: Franc Golob Taubi

Več info: mag. Alenka Domjan, tel.: 03 42 65 156, mobi: 051 681 995, e-mail:galerija.celje@siol.net