O-STA

Ruski Tyumen Oil in slovenski Petrol dogovorila temeljna načela medsebojnega poslovnega sodelovanja

Včeraj sta in predsednik delniške družbe Petrol Janez Lotrič in predsednik ruske družbe Tyumen Oil Simon G. Kukeš, na sedežu Petrola podpisala dogovor o poslovnem sodelovanju na trgih republike Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Jugoslavije in Makedonije, ki se nanaša na področje predelave nafte oziroma trženja naftnih derivatov.

Po omenjenem dogovoru bo družba Tyumen Oil zagotavljala surovo nafto oziroma skrbela za njeno predelavo, medtem ko bo Petrol s svojim znanjem, tehnologijo ter logistiko pokrival distribucijo in prodajo derivatov na omenjena področja nekdanjih jugoslovanskih republik. Gre za dokument, ki ureja predvsem temeljna izhodišča in kriterije prihodnjega sodelovanja med obema podjetjema, na osnovi katerih bosta partnerja za vsak posamezni skupni projekt lahko sklepala vse nadaljnje konkretne poslovne pogodbe.

V sodelovanju s Petrolom kot vodilnim slovenskim naftnim trgovcem predsednik Kukeš vidi zlasti priložnost za širjenje rafinerijskega trga in s tem za nadaljnjo rast družbe Tyumen Oil, medtem ko Petrolu Tyumen Oil predstavlja zanesljivega dobavitelja, ki mu bo zagotovil dostop do kakovostnih in cenovno ugodnih proizvodov iz nafte ter mu na ta način omogočil intenzivnejši razvoj v omenjeni regiji.
Leta 1995 ustanovljeno podjetje Tyumen Oil (www.tnk.ru) namreč dnevno izvozi okrog 400 tisoč sodčkov surove nafte in njenih derivatov, večino v države Evropske skupnosti. Po obsegu naftnih zalog med ruskimi naftnimi podjetji zaseda drugo mesto, na četrtem pa je po obsegu proizvodnje, ki dosega okrog 840 tisoč sodčkov dnevno. V maloprodajno oziroma franšizno mrežo podjetja Tyumen Oil pa je sicer vključenih skoraj tisoč bencinskih servisov. Leta 2000 ga je revija Financial Times Energy razglasila za najboljše svetovno naftno in plinsko podjetje.