O-STA

Telekom Slovenije digitalizira kabelsko televizijo

Ljubljana, 24. januar - V skladu s sodobnimi trendi bo Telekom Slovenije storitev kabelske televizije na optičnih omrežjih in v kabelskih sistemih z 10. februarjem digitaliziral. Za okrog šestnajst tisoč uporabnikov kabelske televizije Telekoma Slovenije je to pomembna novost, saj bo televizijska ponudba nadgrajena z digitalnimi vsebinami, ki pomenijo sprejem televizijskega signala v najboljši slikovne in zvočne kakovosti. Cena storitve se zaradi tega ne bo spremenila.

Z digitalizacijo bodo vsi programi v programski shemi v digitalni obliki, število programov se po povečalo na 95, med katerimi bodo tudi programi v visoki ločljivosti HD. Digitalizacija kabelske televizije pomeni tudi možnost uvajanja programskih paketov v prihodnosti, kakršne uporabniki IP televizije že poznajo (HBO, Eksplozivno itd.). Sprejem digitalnih kanalov bo možen pri vseh uporabnikih, ki imajo televizor, ki podpira sprejem televizijskega signala DVB-C, ali tak kabelski sprejemnik. Ustrezen televizor ali sprejemnik bo za naročnike kabelske televizije od 1. februarja na voljo pod zelo ugodnimi pogoji in na obroke tudi v prodajni ponudbi Telekoma Slovenije.

48 izbranih najbolj gledanih programov iz dosedanje programske sheme skupaj z dosedanjimi programi lokalnih ponudnikov s posameznih geografskih področij bodo uporabniki še naprej spremljali v analogni obliki. Do nekaterih manjših sprememb bo prišlo le pri razporeditvi programov. Analogni programi bodo na voljo tudi vsem uporabnikov, ki bodo še naprej vztrajali pri klasičnih televizorjih oziroma se ne bodo odločili na nakup ustreznega sprejemnika.

Digitalizacija kabelske televizije ni neposredno povezana z digitalizacijo zemeljskega signala (DVB-T), ki smo ga v Sloveniji brez večjih težav uvedli pred kratkim. Gre za splošne svetovne trende in odziv na zahteve, potrebe in želje uporabnikov. Povezana je tudi s prenovo in posodobitvijo kabelskih sistemov Telekoma Slovenije. Dosedanja analogna oprema, katere glavni deli so modulatorji in optični sprejemniki, je delovala neprekinjeno deset let, pa čeprav je amortizacijska doba sedem let. Zaradi starosti se je začela postopoma zmanjševati kakovost signalov. Odločitev, v kakšni tehnologiji naj bo zgrajena nova oddajna postaja, ni bila težka, saj je mogoče zaradi načina moduliranja digitalnih programov v programsko shemo kabelske televizije umestiti nekajkrat več zelo kakovostnih, nestisnjenih digitalnih programov.