O-STA

V Celju se danes pričenjajo Dnevi kulture 2011

Osrednji dogodek bo PechaKucha v kavarni hotela Evropa

Celje, 1. februar 2011, Z današnjo intervencijo celjskih umetnikov Andreje Džakušič in Simona Macuha v javni prostor poimenovano Zbiramo zgodbe preteklosti, sedanjosti in prihodnosti mesta Celje se pričenjajo Dnevi kulture 2011, ki se bodo v Celju odvijali do 8. februarja. Organizator in koordinator Dnevov kulture 2011 je Zavod Celeia Celje. Poudarki letošnjih Dnevov kulture so usmerjeni v mesto Celje; v njegovo doživljanje, percipiranje, sooblikovanje. Dogodki, ki so na voljo obiskovalcem, so ustvarjeni tako, da jih vabijo k sooblikovanju, aktivnem vključevanju, debaterstvu ...na eni strani in na drugi strani skozi organizirana vodstva po mestu in Starem gradu Celje ponujajo možnosti spoznavanja mesta iz perspektive, ki jo morda avtohtoni prebivalci včasih doživljajo preveč klišejsko, so do nje skeptični ali celo rahlo vzvišeni. Prav zaradi tega se Dnevi kulture pričenjajo z intervencijo celjskih umetnikov v javni prostor, dosežejo vrhunec s prvo javno diskusijo v PechaKucha formatu ter mehko končajo ob drugačnem, nevsakdanjem, brezplačnem spoznavanju mesta v soboto, 5. februarja ob 11.00 (zbirno mesto pred Celjskim domom na Krekovem trgu 3 ) in Starega gradu Celje v nedeljo,

6. februarja od 9.00 do 16.00 (ob 14.00 brezplačno vodstvo po gradu) skupaj z odličnimi vodniki. Dnevi kulture so tudi čas, ko lahko obiskovalci brezplačno obiščejo celjske kulturne institucije ( Muzej novejše zgodovine Celje, Pokrajinski muzej Celje, Likovni salon Celje in Račko galerijo erotike), nedvomno pa je smiselna zaokrožitev dogajanja osredja slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku, ki jo organizira Mestna občina Celje in ki je za vse obiskovalce brezplačna.

Vse dogodke, ki bodo potekali v okviru PechaKucha projekta bo mogoče spremljati tudi preko spletne strani Zavoda Celeia Celje http://celeia.info/v-zivo.

Vse informacije o dogajanju v času Dnevov kulture najdete na spletni strani www.celeia.info. Dneve kulture je omogočila Mestna občina Celje. Medijski pokrovitelj: Novi Tednik & Radio Celje.

Torek, 1. in sreda, 2. februar 2011, od 11.00 do 13.00 in 16.00 do 18.00

ZVEZDA (križišče Stanetove in Prešernove ulice)

ZBIRALNA AKCIJA: ZBIRAMO ZGODBE PRETEKLOSTI, SEDANJOSTI IN PRIHODNOSTI

Umetniška intervencija v javni prostor - collective storytelling

Izvajalci: Andreja Džakušić, Simon Macuh, Iva Musović

Umetnika bosta izvedla dvodnevno intervencijo v javni prostor in v atmosferi javne dnevne sobe kramljali s prebivalci in skupaj z njimi skozi video zapis zabeležili zgodbe preteklosti, sedanjosti in prihodnosti mesta Celje (od anekdot, spominov, vizij, itd.). V sodelovanju z video umetnico Ivo Musović bosta zbrane materiale predstavila v formatu video dokumenta dolžine 6min in 40sekund, ki bo prikazan kot 'eden od nastopajočih' v Pecha Kucha dogodku, ki bo v četrtek, 3. februarja v kavarni Hotela Evropa.

PECHA KUCHA V KAVARNI HOTELA EVROPA V ČETRTEK, 3. 2. 2011-02-01 JAVNA DISKUSIJA O PRIHODNOSTI STAREGA MESTNEGA JEDRA

Kako oživiti staro mestno jedro? Kako ohraniti kvaliteto bivanja v njem? Naj bo njegova funkcija turistična, upravna, bivalna? To so le nekatera od aktualnih vprašanj, ki si jih zastavimo, ko razmišljamo o prihodnosti starega mestnega jedra.

V želji, da bi skupaj poiskali odgovore, predvsem pa odprli platformo za diskusijo in izmenjavo mnenj, bo v okviru Dnevov kulture Celje, 3. februarja 2011 prvič potekal Pecha Kucha dogodek. Organizator dogodka je Zavod Celeia Celja, svoje vizijo in možne smernice razvoja starega mestnega jedra pa bodo predstavili predstavniki širše in strokovne javnosti.

Prenova ni samo arhitektonsko tehnično obnavljanje grajene strukture, temveč je pomembna tudi socialno-politična in sociološka komponenta.

O prihodnosti starega mestnega jedra želimo razmišljati skozi prizmo raznovrstnih področij - od arhitekture preko ekonomije do ekologije in turizma - predvsem pa ustvarjalno in kreativno. Predstavitve bodo potekale v PechaKucha formatu, ki zagotavlja dinamičnost in visoko participacijo širšega in raznolikega občinstva. Učinkovitost formata dokazuje tudi dejstvo, da je to obliko javne diskusije od leta 2003, ko so Pecho Kucho prvikrat uprizorili v Tokyiu, do danes posvojilo in jo izvaja kar 381 mest po celem svetu.

Prvi tovrstni dogodek v Celju bo razdeljen v dva dela.

V večernem terminu bodo svoje predloge predstavili strokovnjaki s področja arhitekture, muzeologije, turizma, urbanizma, umetnosti in širša javnost. Gostje večernega dogajanja bodo: Nande Korpnik (arhitekt), Tom Kovač (arhitekt), mag. Tanja Roženbergar Šega (direktorica Muzeja novejše zgodovine Celje), Matija Golner (arhitekt), Andreja Džakušić (umetnica), Mag. Milena Čeko Pungartnik (direktorica Zavoda Celeia Celje), Samo Selimović (Zavod Bunker), Branko Franceschi (kustos, Zagreb),

Dopoldanski termin bo namenjen predstavitvam učencev in dijakov osnovnih in srednjih šol iz Celja. V dogodku sodelujejo:

§ Špela Letonje, Katja Škorjanc, Ksantija Tajnšek in Tanja Kolar, dijakinje 2. AT Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje; mentorici: Petra Pižmoht in Veronika Cvetko.

§ Luka Čepin, Bojan Podpečan in Urban Strenčan, dijaki Srednje šole za gradbeništvo in varovanje okolja, mentorica: Tanje Barle.

§ Aljaž Kovačič in Žiga Dokler, 9. B, učenca OŠ Frana Krajnca; mentor: Cveto Prevodnik.

§ Ema Štarkl, učenka 8. b OŠ Lava; mentor: Urh Kodre.

§ Aljaž Žabkar, učenec 7. b OŠ Frana Roša; mentorica: Maja Grenko.

Vsak sodelujoči bo imel na voljo natanko 6 minut in 40 sekund, da predstavi svojo idejo. Posamična predstavitev (pogosto jo imenujejo tudi 20x20) bo obogatena z vizualnim materialom - power point prezentacijo 20-ih podob, kjer bo vsaki podobi namenjeno natanko 20 sekund.

V okviru PechaKucha dogodka bosta potekali še:

- Otvoritev razstave Deset strateških vzidav v mestu Celje.

Predstavitev projektnih nalog študentov Fakultete za arhitekturo

Predstavljajo: Uroš Resnik, Špela Kukovič, Urška Bavčar, Rok Pezdirc, Maja Ražem, Enej Pungerčar, Tim Golob, Mateja Pipan, Aleš Rupreht, Anja Petek

Mentorji: prof. Janez Koželj, u.d.i.a., asist. Primož Hočevar, u.d.i.a., asist. mag. Polona Filipič, u.d.i.a., MArch(BI)

Vzidave so zelo pomembna strategija mestne prenove. Zasedajo lokacije, ki so infrastrukturno že opremljene in zato pomenijo bolj ekonomično mestno prenovo, zgoščevanje dejavnosti in porast mestnega prebivalstva. Mestne vzidave vzpodbujajo revitalizacijo skupnosti, povečana aktivnost in večje povpraševanje po blagu ter storitvah pa pripomore k boljši mestni ekonomiji in gospodarstvu.

Deset strateških vzidav v Celju tako predstavlja pester nabor lokacij in inovativnost ponujenih rešitev, ki s svojim včasih nekonvencionalnim pristopom in naborom svežih idej pripomorejo k poživitvi starega mestnega jedra, predvsem degradiranih ali manj atraktivnih mestnih predelov. Projektne naloge so nastale v okviru seminarja Arhitektura mesta.

- Predstavitev projekta Urbani fenomeni / muzejske perspektive CE

Zgodbe taksistov. Celje, 2007/9. Raziskava Sebastjan Weber, snemanje in montaža Aleš Šega, režija Tanja Roženbergar Šega, produkcija MNZ Celje, 2010, 15'

Urbani fenomeni / muzejske perspektive CE je večletni projekt Muzeja novejše zgodovine Celje, v okviru katerega poteka raziskava različnih vsebin, ki zapolnjujejo podobo mesta Celje. Predstavljeno bo AV gradivo Zgodbe taksistov, ki vizualizira raziskovano področje ter je hkrati v muzeološkem kontekstu izvrstna metoda hranjenja, dokumentacije in prezentacije materialne in nematerialne kulturne dediščine.

Več info: Jerneja Kolar (Dnevi kulture 2011), Referentka za stike z javnostmi in promocijo, tel.: 03 42 87 941, mobi: 051 681 997, e-mail:novice.zavodceleia@celje.si ter Saška Rakef (PechaKucha dogodek), tel.: 051 269 717, saska_rakef@yahoo.com