O-STA

Japonski potres ni >stresel< interneta

Ljubljana, 17. marec, 2011. Petkov tragični potres na Japonskem, ki ga je pospremil uničujoči cunami, je imel presenetljivo majhen vpliv na delovanje internetnih povezav. "XLABove spletne storitve za računalniško podporo na daljavo in spletne sestanke so tudi na Japonskem ves čas potresa nemoteno delovale, prav tako so nepoškodovani ostali naši japonski strežniki," pravi Jure Pompe, direktor XLABa in doda: "Nedvomno pa je v času potresa občutno upadlo število sej japonskih uporabnikov storitev ISL Online, a vendarle ne povsem!"

Graf, ki so ga izdelali na podjetju XLAB, lepo prikaže obnašanje japonskih uporabnikov storitev ISL Online na dan potresa. "Zanimivo je, da je bila ena izmed sej računalniške podpore na daljavo vzpostavljena sekundo pred potresom in je trajala skoraj tri ure," pove Pompe in nadaljuje: "Še bolj pa preseneča, da je bila prva seja po rušilnem potresu vzpostavljena le dve minuti zatem. Tej pa so ena za drugo sledile še druge seje, skoraj kot bi bil običajen petkov delovnik." Tudi sami so na podjetju XLAB preko svoje rešitve za spletni pogovor v živo stopili v stik s svojimi japonskimi partnerji kmalu po potresu ter se tako prepričali, da je z njimi vse v redu. Vendarle, sodeč po zgornjem grafu, je 11. marca v času, ko se je zgodil potres, opazen občuten padec sej (roza obarvano) v primerjavi s siceršnjim petkovim povprečjem.

Globalne seje ISL Online se vzpostavljajo v oblaku preko številnih strežnikov porazdeljenih po vsem svetu, ki se združujejo v obsežno platformo za spletno komunikacijo. Omrežje strežnikov vsebuje mehanizme za uravnoteženo geografsko porazdelitev sej, zato je njegovo delovanje neodvisno od centralnega strežnika. "Globalna mreža ISL Online zagotavlja visoko stopnjo zanesljivosti storitev. Tudi če bi se zgodilo, da japonski strežnik(i) zaradi potresa ne bi deloval(i), bi se lokalne seje preusmerile na naslednji najbližji delujoči strežnik ter neovirano tekle naprej. Vendar pa so vsi naši strežniki na Japonskem kljubovali potresu z močjo 8,9 po Rihterjevi lestvici in njegovi posledici, 10-metrskemu cunamiju," razlaga g. Pompe.

Tudi zgodba slovenskega visokotehnološkega podjetja, tako kot mnoge druge, kaže na delovni značaj Japoncev ter njihovo vztrajnost, ki jo izraža tudi japonski pregovor: "Če padeš sedemkrat, vstani osemkrat". Japonski želimo, da ji tudi tokrat uspe vstati.

ISL Online Headquarters

Barbara Viškovič | Marketing&PR

XLAB d.o.o. | Pot za Brdom 100 | SI-1000 Ljubljana
www.islonline.com | press@islonline.com

T: +386 1 2447760 | F: +386 1 2447770