O-STA

Uradna otvoritev in gala večerja Hongkonškega gospodarskega in trgovinskega predstavništva v Berlinu

Vrhovni sekretar uprave Hong Konga Henry Tang je vodil otvoritveno slovesnost in gala večerjo Hongkonškega gospodarskega in trgovinskega predstavništva v Berlinu

- opomba: fotografija je na voljo preko agencije european pressphoto agency (epa) in jo je moč brezplačno naložiti s spletnega naslova http://www.presseportal.de/pm/100298/2012752-

Hongkonško gospodarsko in trgovinsko predstavništvo v Berlinu (HKETO - Hong Kong Economic and Trade Office), je 21. marca 2011 v Berlinu priredilo otvoritveno slovesnost, s čimer je bila obeležena ustanovitev novega predstavništva vlade Posebnega administrativnega območja Ljudske republike Kitajske Hong Konga v Berlinu.

Slovesnost v Berlinu je imela čast kot vodjo gostiti Henryja Tanga, ki je spominsko plaketo uradne otvoritve odkril s pomočjo video javljanja, saj so njegovo osebno udeležbo preprečili nedavni dogodki na Japonskem.

Tang se je v svojem govoru zahvalil skoraj 400 gostom, ki so se udeležili otvoritve in poudaril, da "otvoritev predstavništva v Berlinu pomeni začetek novega obdobja tesnejših odnosov med Hong Kongom in Nemčijo, ki je naš največji posamični trgovinski partner v Evropski uniji". "Berlin prav tako zagotavlja priročno in izredno učinkovito izhodiščno točko, ki omogoča dostop do trgov širom po osrednji in vzhodni Evropi."

"Na drugi strani Azija, posebej Kitajska, doživljata hiter gospodarski vzpon in razvoj, pri čemer je Hong Kong v samem središču dogajanja. Zdaj, ko imamo stalen dom v Berlinu, sem prepričan, da bo naše berlinsko predstavnišvo še naprej uspešno promoviralo Hong Kong kot najboljšega partnerja v Aziji," je povedal Tang.

Otvoritev so s svojo prisotnostjo ob kitajskem veleposlaniku v Nemčiji H.E. Wu Hongbu počastili tudi državni sekretar na zunanjem ministrstvu Peter Ammon ter državna sekretarka na vladnem senatnem oddelku za gospodarstvo, tehnologijo in ženska vprašanja, Almuth Hartwig-Tiedt.

Hartwig-Tiedtova je v svojem nagovoru povedala, da je "predstavništvo Hong Konga pomemben partner". "Dovolite mi dodati, da je gospodarsko in trgovinsko predstavništvo Hong Konga edina regionalna predstavniška pisarna v Nemčiji, ki ima na pol diplomatski status."

"Berlin je močno zainteresiran za sodelovanje s Hong Kongom na številnih področjih. Kot primer bi rada izpostavila Business of Design Week 2011 (teden oblikovalskega posla). Nemčija letos sodeluje kot partnerica in vesela sem, da Mednarodni oblikovalski center Berlin soorganizira nemški prispevek k dogodku. Vlada v Berlinu bo podprla oblikovalce v Berlinu, ki želijo sodelovati na dogodkih v Hong Kongu jeseni letos. Veselim se tovrstnega utrjevanja in nadaljevanja sodelovanja med Berlinom in Hong Kongom na ustvarjalnem področju. Hongkonškemu gospodarskemu in trgovinskemu predstavništvu želim vse najboljše v novih prostorih na ulici Jägerstrasse," je dodala.

Slogan uradnega odprtja hongkonškega predstavništva, "Povežite se s Hong Kongom - vašim najboljšim partnerjem v Aziji", je podčrtal tudi nemški zunanji minister Guido Westerwelle. V svojem sporočilu, ki ga je prispeval za spominski program uradne otvoritve, je Westerwelle zapisal, da je "Hong Kong pomemben trgovinski partner in nemška odskočna deska za kitajski trg". "Pravna zanesljivost in bogate izkušnje s trgovino in financami, ki jih ponuja Hong Kong, pomenijo, da gre za zanesljivega partnerja in posrednika med Nemčijo in Kitajsko."

"Odprtje nove pisarne v Berlinu priča o zavezanosti naše vlade k spodbujanju tesnejših gospodarskih in trgovskih vezi med Hong Kongom in Nemčijo ter tudi med Hong Kongom in sedmimi sosednjimi državami v tem delu Evrope. Trno verjamem, da bo nova pisarna v Berlinu zagotovila nov zagon za krepitev medsebojnega razumevanja in trdnejše partnerstvo," je v svoji dobrodošlici povedal direktor novega predstavništva Stephen Wong.

Sprejema se je udeležila tudi Mary Chow, posebna predstavnica Hong Konga za gospodarske in trgovinske zadeve pri Evropski uniji, skupaj s skoraj 100 diplomati, 50 vladnimi predstavniki, ter poslovnimi, akademskimi in medijskimi predstavniki. Na otvoritvi je natopila skupina, ki je uprizorila kitajski levji ples, klavirski kvartet z nemškima violinistoma Julio Mario Kretz in Hartmutom Rohdejem ter čelistom Trey Leejem in pianistko Colleen Lee iz Hong Konga ter kabaretistka Eva Meier, žena zadnjega generalnega konzula v Hong Kongu.

Gostje so bili povabljeni tudi k predčasnemu ogledu razstave "Hong Kong: kreativna ekologija". Razstava je razdeljena na šest delov - posel sreča oblikovanje, inovatorji zapuščine, snovalci podob, interpreti urbane kulture, snovalci blagovnih znamk in mednarodni talenti - in je manifest presežnih del tako uveljavljenih kot mladih oblikovalcev v Hong Kongu, pri čemer gre za izbor del prikazanih na sejmu Shanghai Expo 2010.

Razstava "Hong Kong: kreativna ekologija" bo javnosti v prostorih hongkonške gospodarske in trgovske pisarne v Berlinu na ogled med 25. marcem in 9. decembrom 2011.

O Hongkonškem gospodarskem in trgovinskem predstavništvu v Berlinu

Gre za prvo tovrstno predstavništvo vlade Posebnega administrativnega območja Ljudske republike Kitajske Hong Konga v tujini od ponovne združitve Hong Konga s Kitajsko leta 1997. Predstavništvo je uradni predstavnik hongkonške vlade v trgovinskih odnosih in drugih gospodarskih in tržnih zadevah v Nemčiji, Avstriji, na Češkem, Madžarskem, Poljskem, v Švici, Sloveniji in na Slovaškem. Z HKETO, Berlin se je moč povezati preko elektronskega naslova cee@hketoberlin.gov.hk in na telefonski številki +49 30 22 66 77 228. Več informacij je na voljo na spletnem naslovu www.hketoberlin.gov.hk.

Naslov:

Jägerstrasse 33, 10117, Berlin

Telefon:

+49 (0) 30 22 66 77 22 8

Fax:

+49 (0) 30 22 66 77 2 88

E-mail:

cee@hketoberlin.gov.hk

Spletna stran: www.hketoberlin.gov.hk

HKETO, Berlin

Marec 2011

END