O-STA

Lojze Milosavljevič: Moja služba je najlepša služba

Koper, 7. aprila 2011 - Fakulteta za management Koper je včeraj, 6. aprila, gostila managerja in skavta severnoameriške košarkarske lige NBA, moštva Atlanta Hawks. Eden bolj priznanih evropskih skavtov, ki ga je košarkaš Marko Milič poimenoval kar "košarkarski fanatik", je o svojih bogatih izkušnjah spregovoril pri predmetu Management v športu na dodiplomskem študijskem programu Management.

Da je lahko Lojze Milosavljevič danes uspešen in priznan skavt košarkarske lige NBA, je moral vložiti veliko truda, volje in predvsem potrpežljivosti. To se mu je pozitivno obrestovalo, vendar danes zato dela še veliko več. Ampak se nad tem ne pritožuje. Nasprotno. Dejal je, da je njegova služba najlepša služba, čeprav od njega zahteva 24-urni delavnik vsak dan v tednu.

Svojo pot je začel kot trener ženske košarkarske ekipe v Škofji Loki. Kasneje je prevzel delo v kranjskem klubu Triglav, kjer je delal tudi s priznanima košarkarjema Markom Tuškom in Markom Miličem. Pot ga je kmalu zanesla v Košarkarski klub Olimpija, kasneje tudi Laško in Slovan.

V letih 1997 in 1998 je Milosavljevič navezal prvi stik z ameriško ligo NBA. Zahvala za to gre Vladimirju Stepaniji, gruzijskemu košarkarju, ki je začel igrati za Olimpijo. "Takrat so se začela prva sodelovanja," pove Milosavljevič, pri tem pa je še dodal, da je za uspeh pomembno, da "stalno iščete čim več stikov in poznanstev". Ravno to je bilo namreč ključno, da je danes eden bolj priznanih skavtov. "Pa ne tistih, ki od vrat do vrat v ZDA prodajajo piškote, pač pa eden izmed iskalcev košarkarskih talentov širom sveta," je zapisal na svoji spletni strani Marko Milič.

Njegovo delo, ki ga letno stane kar 250 dni spanja stran od doma, je iskanje mladih in talentiranih košarkarjev, ki so dovolj sposobni za igranje košarke v ligi NBA, natančneje v klubu Atlanta Hawks. V sezoni spremlja od 80 do 120 igralcev, ki so stari od 19 do 22 let. Spremlja jih preko košarkarskih tekem, še prej pa se o potencialnih kandidatih tudi podrobneje pozanima. "Klubi namreč stalno gledajo, kako izboljšati svojo ekipo," pove Milosavljevič. Igralci, ki so izbrani v ligo NBA, sodelujejo na tako imenovanem "NBA Draftu", to je zadnji četrtek v juniju, ko klubi po rednem in dolgotrajnem spremljanju tekem izberejo nove igralce.

Milosavljevič, ki je v košarki prisoten že več kot 25 let, je predavanje zaključil s tem, da ga njegovi prijatelji, kljub uspešni službeni karieri, še vedno vidijo takega, kot ga od nekdaj poznajo, čeprav večino časa preživi v hotelih in na letališču, kjer so mu rekli, da toliko potuje, da bo nekoč srečal samega sebe.