O-STA

V Celju se je s koncertom na Starem gradu Celje, na katerem je pelo več tisoč mladih pevcev in pevk iz tujine in Slovenije, uradno zaključil 29. Mednarodni mladinski pevski festival

Pred nami že priprave na 30. jubilejni festival

Celje, 10. april 2011, Z današnjim koncertom na odprtem prizorišču Starega gradu Celje se je tudi uradno zaključil 29. Mednarodni mladinski pevski festival v Celju, ki ga je organiziral Zavod Celeia Celje v času od 6. do 10. aprila 2011. Na koncertu je zapelo več kot 2000 mladih pevcev iz tujine in Celja. V programu je sodeloval Ansambel tolkal Glasbene šole Celje, ki deluje pod mentorskim vodstvom Damirja Korošca. Ljubitelji petja so lahko uživali v zares čudovitem glasbenem dogodku. Mladim pevcem so dirigirali Tomaž Faganel, Martina Batič, Joy Hill in Bo Johansson, sicer člani mednarodne žirije, ki so v dneh festivala ocenjevali nastope zborov v posameznih kategorijah. Od slovenskih zborov, ki so nastopili na tekmovanju, se je najbolje odrezal Dekliški zbor sv. Stanislava - Škofijska klasična gimnazija Ljubljana, ki ga vodi Helena Fojkar Zupančič, ki je nastopil v kategoriji dekliških zborov in za svoj nastop prejel 93 točk, zlato plaketo in denarno nagrado. Prav tako je zbor dobil posebno priznanje za najboljšo izvedbo obvezne skladbe J. Gallusa in Priznanje za najboljšo izvedbo slovenske skladbe, skladbe Damijana Močnika: Godec pred peklom. Na festivalu so sodelovali tudi pevski zbori iz Madžarske, Slovaške, Češke in Moldavije. Med njimi je najvišje št. točk, 91 in zlato plaketo festivala, osvojil Dekliški zbor Cantemus Chişinău iz Moldavije, ki ga vodi Denis Ceausov. Dirigent je prejel tudi denarno nagrado za najprepričljivejši dirigentski nastop. Prav tako je zbor iz Moldavije prejel Priznanje za najboljšo izvedbo skladbe napisane po letu 1990 in sicer za izvedbo skladbe Teodor Zgureanu (1936) : Clopote astrale (1998). Med tujimi zbori, ki so nastopili na festivalu, je Priznanje za najboljšo izvedbo romantične skladbe Antonina Dvožaka Prsten dobil Dĕtský pĕvecký sbor Rubínek ZUŠ Vysoké Mýto, Češka, ki ga vodi:Pavel Zerzán, medtem ko je Dekliški pevski zbor Aurin Leánykar Kesckemét, Madžarska , ki ga vod László Durányik, na drugem tekmovalnem koncertu, v kategoriji C- Dekliški zbori, dobil nagrado občinstva.

Festival sta omogočila Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Celje. Častna pokrovitelja festivala sta bila dr. Danilo Türk, predsednik RS in Bojan Šrot, župan Mestne občine Celje. Medijski pokrovitelj festivala je bil Novi Tednik & Radio Celje.

Vse dni festivala je potekala tudi Minutka za pesem, projekt, s katerim smo glasbo ponesli tudi izven dvoranskih meja, na mestne ulice Celja. Projekt se je pričel v sredo, 6. in zaključil v soboto, 9. aprila 2011. V tem času so "pevsko oživeli" različni deli mestnega jedra: Prešernova ulica ("na zvezdi"), Trg celjskih knezov (pred Narodnim domom), Stanetova ulica (pred Mestnim kinom Metropol), Glavni trg in Krekov trg ( pred Celjskim domom). V Minutki za pesem so nastopili različni pevski sestavi iz Celja in okolice. V času festivala so si lahko na Stanetovi 10 (v izložbenih oknih) ljudje ogledali tudi razstavo Se spomniš? Razstava je zgodovinjenje neformalnega, osebnega, intimnega življenja Mednarodnega mladinskega pevskega festivala. Je tisto poglavje v knjigi, ki ni napisano. Je mozaik zgodb. Tistih, skritih očem večine. Tistih, zapisanih v spominu ljudi, ki so za festival živeli, ga sooblikovali, ga zaznamovali in bili z njim zaznamovani. Razstava je zasnovana tako, da k aktivni soudeležbi vabi tudi vse tiste, ki imajo kakršenkoli spomin na festivalsko dogajanje. Vse ljudi še vedno vabimo, da "svoje spomine" prinesejo v TIC Celje, na Krekov trg 3 ali jih posredujejo po e-pošti:tic@celje.si, saj bo razstava na ogled do 18. 4. 2011, potem pa si jo bodo lahko obiskovalci ogledali v Stolpu na Pelikanovo potjo na Starem gradu Celje.

V času festivala je delovalo tudi Mladinsko novinarsko središče, v katerem so mladi novinarji, učenci in dijaki osnovnih ter srednjih šol iz Celja, v besedi in sliki spremljali festivalsko dogajanje. Odprli smo tudi youtube kanal http://www.youtube.com/user/mpfcelje01 ter foto galerijo https://picasaweb.google.com/108042067175152141178, https://picasaweb.google.com/108042067175152141178/MMPFCELJE2011#, vse tekmovalne koncerte in zaključni koncert pa je bilo mogoče spremljati v živo, preko računalnika http://celeia.info/v-zivo.

Zavod Celeia Celje pa je v teh dneh že začel s snovanjem naslednjega, tokrat že 30. jubilejnega festivala, ki se bo v Celju odvijal leta 2013.

Prilagamo tudi fotomaterial

Na fotografiji: Dekliški zbor sv. Stanislava - Škofijska klasična gimnazija Ljubljana, ki ga vodi Helena Fojkar Zupančič in vzdušje na današnjem koncertu na Starem gradu Celje; petje združenih zborov pod dirigentskim vodstvom članice mednarodne žirije 29. MMPF Celje 2011 Joy Hill iz Velike Britanije

Avtor fotografij: Gregor Katič

Več info: Jerneja Kolar, Referentka za stike z javnostmi in promocijo, tel. št.: 03 42 87 941, mobi: 051 681 997, e-mail:novice.zavodceleia@celje.si.