O-STA

13. tekmovanje "Etnološke in kulinarične značilnosti slovenskega podeželja"

V četrtek, 21. aprila 2011, bomo v Zvezi za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) v sodelovanju s Centrom Grm Novo mesto - center biotehnike in turizma pripravili že 13. tekmovanje "Etnološke in kulinarične značilnosti slovenskega podeželja", ki se bo z otvoritvijo začelo ob 10.30 v prostorih Centra Grm Novo mesto, Kmetijske šole Grm in biotehniške gimnazije.

Tekmovanje je namenjeno dijakom in dijakinjam srednjih šol kmetijske, gostinske in turistične, živilske ter biotehniške smeri, organiziramo pa ga z namenom popularizacije etnoloških in kulinaričnih značilnosti slovenskega podeželja, odkrivanja za etnologijo in kulinariko nadarjenih dijakov ter spodbujanja le-teh k poglabljanju znanja in raziskovalni dejavnosti.

S pripravo raziskovalnih nalog so se mladi učili raziskovanja in raziskovalnih metod, poleg tega pa so letos proučevali eno najznačilnejših navad in šeg v Sloveniji - koline. Koline predstavljajo v Sloveniji že stoletja pomemben del kulturne tradicije in prehranjevalne kulture, poleg tega pa so vselej in povsod tudi velik družabni dogodek s številnimi značilnostmi in raznolikostmi po vsej Sloveniji. Kot take so koline del slovenske identitete in z njihovim raziskovanjem je mogoče ugotoviti in se naučiti veliko o značilnostih, navadah ter kulturnem izročilu slovenskih ljudi.

Letos se bodo pod skupnim tematskim naslovom tekmovanja "Od radiča do prašiča" za najboljša mesta potegovali dijaki in dijakinje s šestimi raziskovalnimi nalogami. Pri delu so jim pomagali prizadevni mentorji, ki svojo energijo vlagajo v mlade in pomagajo, da se znanje in običaji iz preteklosti ter kulturna dediščina prenašajo na mlade generacije.

Za dodatne informacije vam je na voljo Tjaša Toni na telefonski številki 040 512 880.

Foto: utrinek s tekmovanja "Etnološke in kulinarične značilnosti slovenskega podeželja" 2010 (arhiv ZOTKS)