O-STA

Uvedba nove generacije VDSL2

Ljubljana, 24. maja - V Telekomu Slovenije so maja uvedli širokopasovno tehnologijo VDSL2 nove generacije. Prodajo na stari tehnologiji VDSL2 so ustavili. Ponudba storitev, cene in hitrosti so na novem VDSL2 povsem enake kot na starem. Glavna prednost nove tehnologije je večji domet od vozlišča in pa sodobnejši in zmogljivejši modem Innbox V50. Ta ima v primerjavi s starim modemom že vgrajen brezžični Wi-Fi 802.11 b/g/n vmesnik in 2x2 MIMO antensko tehnologijo za kakovosten sprejem brezžičnega signala. Poleg štirih Fast Ethernet 100 Mbit/s portov ima še dva dodatna hitrejša Gigabit Ethernet porta, pa tudi delovanje je bistveno bolj stabilno.

Z uvedbo nove zasnove tehnologije VDSL2 na zmogljivejšem čipovju lahko uporabnikom nudijo boljše, zanesljivejše in stabilnejše širokopasovne povezave na bakrenem omrežju. Nove VDSL2 povezave bodo podpirale prihajajoče hitrostno zahtevnejše storitve, kot so full HD oziroma full 3D HD programi, filmi v videoteki, videokonference, storitve videonadzora in varnega doma, telemedicine in zelo hitro prenašanje podatkov.

Sama nova plošča VDSL2 v primerjavi s staro omogoča priklop uporabniških naprav (CPE) več dobaviteljev, kar omogoča izbiro najboljše rešitve za optimalno izbiro med kakovostjo in ceno, ki jo zahtevajo uporabniki. Nova plošča VDSL2 omogoča robustno delovanje s podporo za ADSL2+ mehanizme delovanja v primeru kritičnega poslabšanja razmer na bakreni parici in s tem le okrnjeno delovanje storitev, ne pa popolnega izpada. Zelo pomembna pridobitev je retransmission - napredni mehanizem za odpravo napak na fizičnem sloju z metodo ponovnega pošiljanja podatkov, ki zelo uspešno reši probleme impulznega šuma na daljših oziroma manj kakovostnih paricah. S tem mehanizmom je v primeru poslabšanih razmer med signalom in šumom na bakreni parici bistveno izboljšana kakovost slike. Praktično gre skoraj brez zatikanja in kockanja zaradi vplivov na bakreni parici. Nove plošče bodo uporabljene tudi na vseh skrajšavah lokalne zanke, kjer je zaradi razdalje obstoječih zmogljivosti omejena ali onemogočena ponudba storitev. Bistvena novost te tehnologije na skrajšavah je uporaba spektralno prilagojenih profilov, ki ne degradirajo storitev že vključenim uporabnikom širokopasovnega dostopa na obstoječi lokaciji. Najpomembnejše pa je, da se z uvedbo nove generacije VDSL2 bistveno povečata doseg in zmogljivost - tudi za več kot 50 odstotkov glede na trenutno delujočo tehnologijo VDSL2.

Vsekakor pa se zgodba na področju VDSL2 še ni končala, saj v naslednjih letih napovedujejo komercialni prihod vektoringa, ki odpravlja medsebojne presluhe med paricami; bondinga, ki združuje zmogljivosti več paric; in "phantom modea", ki izkorišča zmogljivosti navideznega kanala med paricami. Vse skupaj bo v praksi pomenilo hitrosti preko 100Mbit/s na bakreni parici, kar bo zagotavljalo prihajajoče napredne storitve.