O-STA

Tehnologistika obravnavala razvojne smernice slovenske logistike

Ljubljana, 25. 5. 2011 - Danes se je v Grand Hotelu Union v Ljubljani odvila prva od treh povezanih strokovnih konferenc, združenih pod imenom Tehnologistika. Namen konference je v treh vsebinsko različnih dogodkih vzpostaviti konstruktivno razpravo o trenutnem stanju in trendih, ki se kažejo na prometnem in telekomunikacijskem področju oziroma v sinergiji obeh.

Strokovno konferenco Tehnologistika organizirata Fakulteta za management Koper in časnik Finance v sodelovanju s podjetjem Nokia Siemens Networsk Slovenija. Na današnjem prvem dogodku so priznani slovenski strokovnjaki predstavili svoje poglede na možne smeri razvoja slovenske logistike ter podali odgovore na vprašanja, med drugim o tem kakšne so najverjetnejše razvojne perspektive slovenske logistike ter kakšne so konkurenčne prednosti in slabosti Slovenije za razvoj logistike z vidika njene lokacije in infrastrukture. Pogovor je tekel tudi v smeri razvojnih strategij ključnih podjetij v sektorju in potrebe po morebitnem povezovanju z vodilnimi podjetji v tujini.

Sodelujoči strokovnjaki dogodka so bili Goran Brankovič, generalni direktor Slovenskih železnic, dr. Janez Šušteršič, izredni profesor na Fakulteti za management Koper, Sašo Todorović, direktor Nokia Siemens Networks Slovenija ter Dean Herenda, sekretar na Ministrstvu za promet in vodja evropskega projekta Easyway. Zanimivo razpravo je usmerjal in povezoval Peter Frankl, direktor in odgovorni urednik časnika Finance.

Dr. Janez Šušteršič s Fakultete za management je v svojem predavanju predstavil nekaj ključnih izzivov, pred katerimi se nahaja slovenski logistični sektor. Sooča se z ostro konkurenco sosednjih držav, Italije, Hrvaške in Madžarske, ki se na področju logističnih storitev zelo hitro razvijajo. Tudi te države imajo pomembno strateško lego, ki jo v Sloveniji radi izpostavljamo kot svojo edinstveno prednost. "Zavedati se moramo, da nam naša lega ne zagotavlja investicij, pomembni prometni tokovi se namreč odvijajo tudi drugje," je dodal. Kot pomembno dejstvo je izpostavil tudi pomanjkanje dolgoročnih projekcij povpraševanja po infrastrukturi in logističnih storitvah. Trenutne predpostavke rasti so v številnih podjetjih narejene na sedanjih trendih in ne predvidevajo spremeljivosti sedanjih razmer v prihodnosti. Poudaril je tudi pomen vlaganja v informacijsko in komunikacijsko tehnologijo.

Z njim se je strinjal tudi Sašo Todorović, direktor družbe Nokia Siemens Networks Slovenija: "Sodobni uporabnik logističnih storitev je pozoren na tri faktorje, čas, varnost in informacije. To pomeni, da mora biti uporabnik v vsakem trenutku seznanjen s tem, kje se njegovo blago nahaja in kdaj bo prispelo na cilj. Poleg tega pa je nujno potrebna tudi varnost storitve. Prav telekomunikacijske rešitve pa so tiste, ki lahko uspešno zadostijo vsem tem zahtevam."

Generalni direktor Slovenskih železnic Goran Brankovič je v pogovoru o prihodnosti Slovenskih železnic dejal, da si Evropska unija prizadeva prenesti čim več tovora s cest na železniške tire: "Na to bi morali biti pripravljeni, tudi v smislu investicij, drugače se nam hitro lahko zgodi, da bodo po naših tirih vozili tuji vlaki." Kot eno izmed priložnosti za razvoj slovenske logistike pa je predstavil idejo o zasnovi interkontinentalnega logističnega centra v Sloveniji na stičišču petega in desetega koridorja.

Dean Herenda, sekretar na Ministrstvu za promet in vodja evropskega projekta Easyway, je ob zaključku okrogle mize dejal, da bo izjemnega pomena za razvoj slovenske logistike tudi povezovanje na evropskem nivoju. Celotna Evropa se namreč sooča z močno konkurenco večjih in močnejših držav, na katero bo lahko odgovorila le s strateškim partnerstvom transportnih in logističnih podjetij.

Današnji konferenci bosta sledili še dve. V sredo, 1. junija, bodo gostje razpravljali o učinkovitem upravljanju železniškega prometa. Na zaključnem dogodku, 15. junija, pa bodo strokovnjaki predstavili vpliv sodobne tehnologije na infrastrukturo prihodnosti.

Dodatne informacije:

Dejan Šraml

Fakulteta za management Koper

Tel.: 05 610 20 12

E-mail: dejan.sraml@fm-kp.si