O-STA

SNG Opera in balet Ljubljana v četrtek 9. junija ob 20-ih v prostorih Narodne galerije pripravlja Večer samospeva in opere

na katerem se bo predstavil letošnji nagrajenec Prešernovega sklada, solist ljubljanske opere tenorist Branko Robinšak.

Pridružila se mu bo njegova tesna sodelavka, solistka ljubljanske opere, altistka Mirjam Kalin. Pri klavirju ju bo spremljala pianistka Jelena Boljubaš.

Obeta se zanimiv in raznolik večer, saj bost Robinšak in Kalinova obiskovalcem predstavila dela Ipavca, Mahlerja, Škerjanca, Rahmaninova, Verdija, Masseneta in Giordana.

***************

Tenorist Branko Robinšak je debitiral kot Tamino v Mozartovi Čarobni piščali (SNG Opera in balet Ljubljana) že med študijem solopetja v razredu profesorice Eve Novšak Houške na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Po diplomi se je izpopolnjeval na Mozarteumu v Salzburgu pri profesorici Seni Jurinac, italijanski in francoski repertoar pa je študiral pri italijanskem tenoristu Francu Corelliju. V sezoni 2000/2001 je drugič postal redni član in prvak SNG Opera in balet Ljubljana, kjer je nastopil v vseh večjih in nosilnih tenorskih vlogah: Faust (Faust), Manrico (Trubadur), Lenski (Evgenij Onjegin), Rodolfo (Luisa Miller), Pollione (Norma), Radames (Aida), Andrea Chénier (Andrea Chénier), Cavaradossi (Tosca), Rudolf (La bohème), Princ (Rusalka) ... Kot koncertni in operni solist gostuje na odrih pomembnejših evropskih opernih gledališč (Teatro Verdi v Trstu, Deželno gledališče v Salzburgu, Opera v Gradcu, Državna opera Gdansk, Opera HNK Zagreb, Opera Bern ...) ter na mednarodnih glasbenih festivalih (Salzburške poletne slavnostne igre, Mozartovi slavnostni tedni, Dunajsko poletje, Dubrovniški poletni festival, Splitsko poletje, Bratislavski festival ...) v Španiji, Švici, Nemčiji, Italiji in na Danskem. Posnel je več zgoščenk, med njimi koncertno izvedbo opere Beatrice di Tenda (Bellini) z Edito Gruberovo v naslovni vlogi. V sezoni 2008/2009 je nastopil tudi v Kairu kot Manrico v Verdijevem Trubadurju. Branko Robinšak je letos prejel prestižno nagrado Prešernovega sklada za pevske vloge Vladimirja Igorjeviča (Knez Igor), Lazarja v istoimenski kantati Franza Schuberta, Franza (Renske nimfe), Don Joséja (Carmen), Pinkertona (Madame Butterfly) in Des Grieuxa (Manon Lescaut).

Mirjam Kalin je rojena v Ljubljani. Po končani pedagoški gimnaziji se je na pobudo glasbenih strokovnjakov, ki so opazili njeno glasovno in muzikalno bogastvo, posvetila študiju solopetja pri znani slovenski primadoni Zlati Ognjanović. Med študijem je redno sodelovala z različnimi zbori in dobila tudi prve solistične priložnosti. Leta 1994 je po uspešno opravljeni avdiciji dobila svojo prvo vlogo v ljubljanski Operi, Guvernanto v Pikovi dami Čajkovskega. Od leta 1996 je stalna članica solističnega ansambla Opere SNG, kjer je do danes poustvarila pester izbor okoli 35 solističnih vlog. Kot mlada obetavna pevka je prejela Wagnerjevo štipendijo (1996) in nagrado zlata ptica za poustvaritev Jele v Kozinovem Ekvinokciju (1998). Ostala je zvesta koncertnemu odru, kjer je nastopila v skoraj 70 vokalno-instrumentalnih delih z domačimi in tujimi orkestri. Leta 2005 je prejela nagrado Prešernovega sklada za mojstrske poustvaritve skladb Kreka, Petriča, Srebotnjaka in Vremšaka ter za Mahlerjev večer na evroradijskih valovih 2002. Umetniška pot jo je kot solistko ponesla po vsej Evropi (Avstrija, Nemčija, Italija, Švica, Portugalska, Škotska, Španija, Hrvaška, Makedonija, Srbija, Črna gora). Pela je s priznanimi tujimi in domačimi dirigenti, kot so: Zubin Mehta, Fuat Mansurov, George Pahlivanian, Hartmut Haenchen, Jacek Kaspzyk, Janos Kovacs, Leopold Hager, Theodor Guschlbauer, Anton Nanut, Uroš Lajovic, Marko Letonja, Marko Munih ... Njena velika ljubezen so samospevi in različni domači in tuji skladatelji, saj je poustvarila pesmi Beethovna, Brahmsa, Dvořáka, Griega, Mahlerja, Alme Mahler, Musorgskega, Schuberta, Schumanna, Wolfa, Zemlinskega, Cigliča, Ipavca, Kozine, Kogoja, Kreka, Lajovica, Lipovška, Mavrija, Merkuja, Simonitija, Strmčnika, Šivica, Škerjanca in Vremšaka.

Pianistka Jelena Boljubaš se je rodila leta 1971 v Nikolajevu v Ukrajini. Leta 1995 je diplomirala na kijevskem državnem konservatoriju iz klavirja in glasbene pedagogike. V Ukrajini je delovala kot korepetitorica v kijevskem opernem gledališču, od leta 1997 pa živi v Sloveniji in dela kot korepetitorica v SNG Opera in balet Ljubljana. Do zdaj je sodelovala pri pripravi več deset opernih in baletnih predstav. Kot pianistka sodeluje s številnimi domačimi in tujimi umetniki in ansambli.