O-STA

Kri so danes na ZTM-ju darovali tudi predstavniki sedme sile

Teden med dnevom slovenskih krvodajalcev in svetovnim dnevom krvodajalcev so, med drugim, z darovanjem krvi obeležili tudi predstavniki medijev

Ljubljana, 9. junij 2011 - Danes so se na Zavodu Republike Slovenije za transfuzijsko medicino zbrali predstavniki slovenskih medijev in s solidarnim dejanjem darovanja krvi pozvali širno Slovenijo k udejstvovanju na področju krvodajalstva. Predstavniki sedme sile so kri darovali v tednu, ki označuje nesebično medsebojno pomoč in poteka med 4. junijem, dnevom slovenskih krvodajalcev, ter 14. junijem, svetovnim dnevom krvodajalcev. V tem času pristojne institucije še bolj izpostavljajo pomen prostovoljnega krvodajalstva, pomembno dejavnost pa je zaradi pomanjkanja zalog krvi podprla tudi družba Petrol z vseslovensko krvodajalsko akcijo "Daruj energijo za življenje!". Krvodajalske akcije, ki poteka od 16. maja dalje, v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije in Zavodom RS za transfuzijsko medicino, se je v mesecu maju udeležilo rekordnih 9,154 krvodajalcev. To je najboljši mesec v zadnjih 10 letih. V primerjavi z lanskim majem je udeležba krvodajalcev večja za 8%. Na današnji krvodajalski akciji so kri darovali tudi slovenski zdravniki in zdravnice.

Krvodajalsko akcijo "Daruj energijo za življenje!" so s pozivanjem in darovanjem krvi podprli številni znani Slovenci in Slovenke, minister za zunanje zadeve, Samuel Žbogar, zaposleni pri družbi Petrol, motoristi Rokovnjači, Vaški in Izbrani ter številni anonimni posamezniki, ki so se odzvali pozivu na krvodajalsko akcijo. Danes so kri darovali tudi predstavniki medijev ter zdravniki in zdravnice in pozvali k nesebični pomoči.

Podporniki akcije "Daruj energijo za življenje!" se zahvaljujejo vsem, ki so darovali kri, še posebej tistim, ki kri darujejo večkrat letno. Obenem pozivajo k dolgoročnemu udejstvovanju na področju krvodajalstva, ne samo v času akcije. "Le na ta način bomo lahko zadovoljili potrebe našega zdravstva po krvi in nudili zanesljivo podporo vsem, ki potrebujejo našo pomoč," je dejal predsednik uprave družbe Petrol, Tomaž Berločnik.

Celotno dogajanje med krvodajalsko akcijo lahko spremljate na www.facebook.com/daruj.kri ter na spletnem mestu www.daruj-kri.si, kjer se lahko vpišete v spletno bazo krvodajalcev in spremljate potrebe po krvnih skupinah. V bazo krvodajalcev se lahko vpišete tudi v Zavodu RS za transfuzijsko medicino ter v Centrih za transfuzijsko dejavnost po Sloveniji.

Darovanje krvi je najvišja oblika solidarnosti, na kar opozarjata tudi slovenski in svetovni praznik krvodajalcev. "Ob tej priložnosti se zahvaljujemo vsem posameznikom, ki anonimno in prostovoljno darujejo kri, brez pričakovanja nagrade. Z altruistično gesto krvodajalci vsakih 5 minut podarijo del sebe in omogočajo zdravljenje nekomu, ki to zares potrebuje. Zato se ob slovenskem in svetovnem dnevu krvodajalstva v imenu bolnikov iskreno zahvaljujemo vsem krvodajalkam in krvodajalcem," je dejal Tomaž Berločnik, predsednik uprave družbe Petrol.

Dodatne informacije:

Žiga Fišer

E: ziga.fiser@petrol.si

T: 01 47 14 546

F: 01 47 14 105

Petrol d.d., Ljubljana

Dunajska 50

1527 Ljubljana