O-STA

V koprski palači Armerija se je uspešno zaključila sedma poletna šola managementa

S podelitvijo potrdil o udeležbi se je v univerzitetnem mestu Koper zaključila tradicionalna mednarodna poletna šola s tematskim naslovom "Mladi podjetniki skozi management in ekonomijo", ki je potekala med 27. junijem in 8. julijem na Fakulteti za management Koper Univerze na Primorskem. Predavali so priznani strokovnjaki s področij managementa in ekonomije, podjetništva, mednarodnega poslovanja in informatike. Konec junija pa se je uspešno zaključil tudi še prvi poletni kamp managementa, ki je bil namenjen otrokom in mladostnikom.

Na dodiplomski in podiplomski ravni se je letošnje poletne šole udeležilo skupno 32 študentov, ki so prihajali iz devetih evropskih držav, predavali pa so jim domači in tuji profesorji. Po besedah vodje letošnje poletne šole, izr. prof. dr. Dragana Kesiča s Fakultete za management Koper, so mladi pokazali zanimanje za poglobljeno multikulturno izobraževanje na področju družbeno odgovornega razvoja podjetništva v domačem in tujem okolju.

Dvotedenska intenzivna predavanja so se izvajala v Kopru, po opravljenih študijskih obveznostih pa so mladi izkoristili priložnost za druženje in obisk kulturnih ter zgodovinskih znamenitosti univerzitetnega mesta Koper in širše Slovenije. V sklopu predavanj so sodelovali tudi na okrogli mizi in razpravah, obiskali pa so tudi slovensko pristanišče, Luko Koper, in podjetje z največ lastnimi vinogradi v državi, Vinakoper. Pripravili so jim tudi izlet po Sloveniji (obiskali so jamo Vilenica pri Lokvi na Krasu, sotesko Blejski Vintgar in Predjamski grad), turnir v odbojki na mivki, izlet z barko po slovenskem morju, kulinarične značilnosti države pa so spoznavali na družabnem pikniku. Zaključni dogodek, ki je potekal v beneškogotski koprski palači Armerija, pa je glasbeno popestrila Špela Sedlar, pevka skupine Celeia Dukes.

"To je odličen način preživljanja predpoletnega časa, ki združuje učenje in druženje skozi veliko zanimivih dogodkov. Izkoristili smo medvrstniško učenje, ne le za študij, ampak tudi za življenje", sta zapisala poljska študenta, Karol Szelożyński in Adam Witkowski. Njun turški kolega, Osman Çulha, pa je še dodal, "navdušen sem nad obiskom podjetij v regiji in ogledom slovenskih znamenitosti ter s timskim delom poletne šole v spodbudnem multikulturnem okolju". Študenti so z zadovoljstvom nad poletno šolo in pridobljenim znanjem Obalo zapustili s prijetnimi vtisi in bodo te občutke prenesli v svoje domače okolje ter kot so obljubili, se v Slovenijo še zagotovo kdaj vrnili.

V drugi polovici junija pa je potekal tudi prvi poletni kamp managementa, ki je bil namenjen otrokom in mladostnikom, ki jih zanimajo temeljne zakonitosti managementa. Slednji so priložnost izkoristili za pridobitev neprecenljivih izkušenj ter druženje s sovrstniki in tako koristno preživeli čas pred težko pričakovanimi poletnimi počitnicami. Njihov odziv je bil zelo pozitiven, dijak Remy Lojo-Petrovčič je z naslednjimi besedami zapisal vtise o prvem kampu managementa: "Poletni kamp managementa se mi je zdel zelo zanimiv. Naučil sem se veliko novega s področja gospodarstva in managementa. V sebi sem odkril zanimanje za poslovni svet, zato se bom prihodnjim izvedbam kampa z veseljem pridružil, s tem pa se še bolj aktivno vključil v želeno okolje".

UP Fakulteta za management Koper