O-STA

Na brezskrben dopust je treba misliti že doma

Se te dni tudi vi odpravljate na daljši letni dopust v tujino? Naj bo ta kar se da brezskrben! Še pred odhodom zato tudi v zvezi z osebnimi financami kaže upoštevati nekaj praktičnih napotkov Gorenjske banke, ki vam lahko prihranijo prenekatero sitnost ...


Pred odhodom na daljši dopust ali potovanje v tujino bodimo pozorni na dvoje - na premoženje, ki ga puščamo doma in na denar, ki ga jemljemo s seboj.

  • Poskrbimo, da je vse, kar ostaja doma, varno pred tatovi. V času, ko nas ne bo, predmete večjih vrednosti za vsak slučaj shranimo v bančnem sefu.
  • Na pot se odpravimo z urejenimi zavarovanji in veljavnimi dokumenti - to velja tudi za veljavnost plačilne ali kreditne kartice. Naj ta ne poteče ravno v dneh, ko smo na dopustu.
  • Preverimo, če v državi, kamor gremo, sprejemajo našo vrsto plačilnih kartic, kako je ozemlje pokrito z bankomati in kako visoko provizijo vam bo za dvige zaračunala vaša banka. Praviloma velja, da so v EU provizije podobne kot v Sloveniji, izven EU pa so provizije za dvige gotovine višje.
  • Za vsak slučaj se opremimo še s telefonsko številko avtorizacijskega centra oziroma svoje bančne poslovalnice. V primeru izgube ali kraje plačilne oziroma kreditne kartice bomo na ta način lahko učinkovito preprečili njeno zlorabo.
  • Denar, ki ga bomo vzeli s seboj, razdelimo na gotovino in potovalne čeke. Preverimo, katera tuja valuta se v državi, kamor potujemo, najlažje zamenja v lokalno valuto (poleg evrov so to običajno še ameriški dolarji). Bankovce tuje valute je priporočljivo v banki naročiti vnaprej, saj nekatere banke za pripravo tuje gotovine potrebujejo dva do tri delovne dni.

Prav tako priporočamo, da si pred tem v banki zagotovite še dve varnostni storitvi:

  1. tako imenovani varnostni SMS, ki nam na mobilni telefon nemudoma sporoči uporabo naše kartice (kje, kdaj in za koliko), kar nam v primeru kraje omogoča takojšnjo reakcijo;
  2. plačilo zavarovanja pred morebitno izgubo oziroma zlorabo kartice. Zavarovanje v Gorenjski banki stane 9 evrov, s tem pa si zagotovimo povračilo škode, ki je povezana z zlorabo kartice in povračilo stroškov za nekatere osebne predmete, ki so pogosto ukradeni skupaj s kartico (osebni dokumenti, denarnica, ključi ...).

Tik pred odhodom od doma se nam tako ne bo treba ubadati z mislijo, kaj vse utegne iti narobe na dopustu. Vsekakor ne na področju osebnih financ.

Srečno na poti in obilo užitkov vam želimo, hkrati pa vas vabimo, da obiščete našo Facebook stran http://www.facebook.com/gorenjskabanka in preizkusite srečo v nagradni igri ˝ Podarimo kune˝.

www.gbkr.si