O-STA

Telekom Slovenije prejel nagrado CSI 2011 v kategoriji Najboljša IPTV-tehnologija ali storitev

Ljubljana, 20. september 2011 - Telekom Slovenije in njegov dobavitelj Netgem sta prejšnji teden na dogodku IBC v Amsterdamu prejela prestižno nagrado revije CSI za inovativne aplikacijske rešitve SiOL BOX-a, in sicer v kategoriji za najboljšo IPTV-storitev.


Telekom Slovenije, ki je na nekaterih segmentih področja digitalne televizije že vrsto let med vodilnimi evropskimi in svetovnimi razvojnimi družbami, je skrb za zagotovitev čim prijaznejše in hkrati tehnološko napredne uporabe konvergenčnih digitalnih storitev za svoje uporabnike potrdil s prejemom nagrade CSI. Nagrajena storitev SiOL BOX, ki jo je na podlagi Netgemovega sistema odprtih rešitev1 za Telekom Slovenije razvila tehnična ekipa hčerinske družbe TSmedia (nekdanji Planet 9), omogoča uporabnikom veliko več kot le gledanje televizije. Aplikacije, integrirane v SiOL BOX, kot so media center, ki omogoča brezžični žični ali USB-prenos video in avdio vsebin z drugih nosilcev na televizijski zaslon, dostop do družabnih omrežij Facebook in Twitter, aplikacija Vreme, ki omogoča spremljanje vremenske napovedi za katerikoli kraj na zemeljski obli, neposredno spremljanje športnih rezultatov številnih mednarodnih športnih lig in prvenstev, umestitev digitalnega slovenskega medija Planet Siol.net (www.siol.net) ter radijskih postaj v programsko shemo, so novosti, ki so prepričale komisijo, da je rešitev SiOL BOX najboljša letošnja pridobitev na področju IPTV-storitev.

"Najbolj prestižna aplikacija, ki smo jo razvili za SiOL BOX, pa je zagotovo možnost neposrednega prenosa video vsebin, ki jih uporabnik snema z mobilnim telefonom ali spletno kamero, na različne digitalne nosilce - televizijski zaslon, splet ali zunanji digitalni zaslon," utemeljuje mag. Tomaž Pernovšek, pomočnik direktorja za področja strategije, razvoja produktov in koordinacije projektov družbe TSmedia, in dodaja: "Sodelovanje z vodilnim proizvajalcem TV- komunikatorjev Netgemom se je izkazalo za zelo uspešno. Na eni strani ponuja uporabniku tridimenzionalno intuitivno izkušnjo pregledovanja TV-programov in ostalih vsebin, na drugi strani pa na podlagi odprtih rešitev nudi prosto pot razvoja in dodajanja lastnih aplikacij, kar smo v TSmedia optimalno izkoristili. CSI award pomeni za nas izredno priznanje in dodatno potrditev, da znamo vedno znova premikati meje digitalnega sveta. In nismo še rekli zadnje besede."

Nagrade revije CSI sodijo med najcelovitejše in visoko konkurenčne tehnološke nagrade v svetu ter so zasnovane kot priznanje za odličnost v tehnologiji ter produktnemu trženju s poudarkom na inovativnosti na področju kabelske, satelitske in prizemne radiodifuzije ter IPTV. Priznanje so prvič podelili leta 2003 na razstavi Mediacast v Londonu pod imenom CSI nagrade za izdelek leta, od leta 2005 dalje pa je gostitelj podelitvene slovesnosti sejem IBC, ki velja za enega najpomembnejših v panogi.

Natečaj vsako leto privabi okrog 150 prijav in je odprt za vsa podjetja (ne glede na to, ali le-ti razstavljajo na IBC), letos pa so se izdelki in rešitve za tehnološke nagrade potegovali v 16 kategorijah. Dobitnike priznanja izbere od CSI neodvisna žirija priznanih strokovnjakov najpomembnejših svetovnih operaterjev ter uglednih svetovalcev in analitikov s tega področja.

1 Open IPTV Forum je registrirano združenje, katere članica je tudi družba Netgem, ki deluje znotraj EU od leta 2007. Vključuje 58 članic z vsega sveta, med njimi so tudi operaterji BT, Deutsche Telekom, Telekom Italia in drugi.