O-STA

Vključitev Zavoda Celeia Celje v projekt Evropske kulturne dediščine prinaša to soboto brezplačen vstop na Stari grad Celje

Obiskovalci bodo lahko uživali v bogati animacijski ponudbi

Celje, 20. september 2011, Zavod Celeia Celje se je v letošnjem letu priključil Evropskim dnevom kulturne dediščine z Dnevom odprtih vrat na Starem gradu Celje in tako omogočil, da bo na izbrani dan najpomembnejši celjski kulturno-zgodovinski spomenik brezplačno dostopen javnosti. Obiskovalci bodo lahko Stari grad Celje brezplačno obiskali v soboto, 24. septembra 2011 med 9.00 in 20.00 uro. Med 10.00 in 18.00 uro bo na Starem gradu Celje potekal zares pester animacijski program. Obiskovalci bodo lahko uživali v popotovanju po srednjeveški časovni osi v programu Živa zgodovina ali se pridružili Delavnici kaligrafije, ki bo potekala pod vodstvom kaligrafskega mojstra. Sobotno doživetje zgodovine na Starem gradu Celje je primerno za vse generacije obiskovalcev. V času obiska bodo lahko obiskovalci okušali tudi srednjeveške kulinarične dobrote, ki jih je, po ugodnih cenah, za razvajanje brbončic pripravil TRC Celje.

Dnevi evropske kulturne dediščine segajo v leto 1984, ko so v Franciji v okviru t.i. Dnevov odprtih vrat omogočili širši javnosti ogled težje dostopnih kulturnih spomenikov. Leto kasneje so to pobudo na predlog takratnega francoskega ministra za kulturo sprejele tudi druge evropske države. Pod okriljem Sveta Evrope in ob podpori Evropske komisije je pobuda leta 1991 prerasla v Dneve evropske kulturne dediščine. Med prvimi evropskimi državami, ki so pridružile omenjenemu projektu, je bila tudi Slovenija. Danes je v projekt vključenih 49 držav, skoraj 6000 mest in 30.000 kulturnih spomenikov.

Vsako leto dogodke povezuje skupna tema. Ker je leto 2011 "Evropsko leto prostovoljstva", so se na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije osredotočili na delovanje prostovoljstva kot pomembnega dejavnika za ohranjanje kulturne dediščine in prenašanja na prihodnje rodove.

Zavod Celeia Celje se je Dnevom evropske kulturne dediščine pridružil z Dnevom odprtih vrat na Starem gradu Celje in tako omogočil, da bo na izbrani dan kulturni spomenik brezplačno dostopen vsem. Program, ki bo v soboto potekal na Starem gradu Celje, je z animirano Živo zgodovino namenjen vsem generacijam, velik poudarek pa sobotno dogajanje namenja otrokom, ki se bodo lahko npr. preizkusili v lokostrelstvu, mečevanju ... spoznali bodo čisto prave viteze in njihov način življenja v srednjem veku , z udeležbo v kaligrafski delavnici pa bodo vsi obiskovalci imeli priložnost spoznati posebnosti in lepoto kaligrafske pisave.

V priponi prilagamo tudi fotomaterial

Utrinki iz dogajanja na Starem gradu Celje

Avtor fotografije: Gregor Katič

Več info: Simona Čater, Turistična informatorka II, tel.: 03 42 87 936, e-pošt:simona.cater@celje.si