O-STA

LGL - premiera Brez

Janja Vidmar - Simona Hamer, Eva Nina Lampič:

BREZ
krstna uprizoritev


"A misliš, da kradem, ker mi je za te iPode, laptope pa telefone? Ne, gre za tisti filing, da veš, da si najjači, da ti nihče nič ne more, da si upaš, da nisi pička, tko kot ti!"

Režija: Eva Nina Lampič

Dramaturgija: Simona Hamer

Scenografija: Danijel Modrej

Kostumografija: Gordana Bobojević

Glasba: JAMirko (Mirko Vičentič Polič)

Komadi: Jose, Murat & Jose (Zdej vem)

Lektura: Tatjana Stanič

Oblikovanje luči: Srečo Brezovar


Igrajo:

Simi: Jan Bučar
Lejla: Ana Hribar
Mrki: Jure Lajovic
Simijeva mama: Nina Ivanič
Simijev očim: Iztok Valič
Prof. Leskovšek: Nina Skrbinšek

Premiera: 5. oktober 2011 ob 20.00, Oder pod zvezdami
Ponovitve: 13. oktober ob 19.00 in 21. oktober ob 20.00, Oder pod zvezdami


Leta 2010 je drama Brez Janje Vidmar prejela nagrado Zlata paličica za najboljše dramsko besedilo za otroke in mlade. Leto kasneje doživlja svoj odrski krst na Odru pod zvezdami (novi oder LGL) v adaptaciji dramaturginje Simone Hamer in režiserke Eve Nine Lampič.


Sedemnajstletni Simi piše rap komade (posebej za predstavo jih je napisal priznani glasbenik Jose), sovraži šolo, hrepeni po Lejli, najlepši punci na svetu, krega se z mamo, ki ima novega tipa, obiskuje očeta v zaporu, kadi travo in se peča z manjšimi tatvinami ter preprodajo tehničnih igračk. Slednje kmalu preraste okvir navidezne nedolžnosti in postane več, kot lahko obvlada ... Bo končal v popravnem domu ali celo v zaporu, kot njegov oče?
Simi skozi vijuganje med pravo in napačno stranjo zakona na novo opredeljuje svoj odnos do očeta, mame, očima, sveta.
Brez je kriminalno napeta, rapersko direktna in urbano dinamična predstava o iskanju prave poti v kaotični sedanjosti


Izrazito komunikativna predstava nagovarja (najstniško) publiko tudi skozi rap komade, pod katere je podpisan priznani glasbenik Jose. Murat in Jose sta tudi avtorja komada Zdej vem, ki ga je mogoče brezplačno prenesti s spletne strani http://soundcloud.com/lutkovno-gledalisce-lj/murat-jose-zdej-vem. Za ta komad so igralci skupaj z Muratom in Josem posneli tudi videospot (režiser: Rok Biček), ki bo premierno prikazan v drugi polovici oktobra.