O-STA

Evropska noč brez prometnih nesreč tudi na Petrolovih bencinskih servisih

Ljubljana, 17. oktober 2011 - Družba Petrol je ponosna podpornica akcije Zavoda Varna pot, katere cilj je zmanjšati število prometnih nesreč na slovenskih cestah. V noči na nedeljo je tako tudi na Petrolovih bencinskih servisih po Sloveniji potekala evropska noč brez prometnih nesreč. Demonstratorji Zavoda Varna pot so na štirih Petrolovih bencinskih servisih v Ljubljani informirali predvsem mlade voznike o problematiki alkohola v družbi.

Družba Petrol je neposredno povezana s cestami in se kot taka zaveda problematike varnosti na cestah in nevarnosti vožnje pod vplivom opojnih substanc. Zato je Petrol med drugim tudi podpisnik Listine o varnosti na cestah Evropske komisije, ki predvideva ohranitev 25.000 življenj v nekaj letih. Tako kot vsa Evropa in z njo tudi Slovenija, si v Petrolu želimo zmanjšati število nesreč, predvsem tistih z najhujšim izidom, na cestah vseh držav v katerih delujemo.

Akcijo Evropska noč brez prometnih nesreč v Sloveniji izvaja Zavod varna pot, že drugo leto zapored pa je med partnerji tudi družba Petrol. Demonstratorji so mlade voznike informirali na štirih ljubljanskih Petrolovih bencinskih servisih, svoje aktivnosti pa so izvajali tudi v nočnih lokalih po Sloveniji, kjer so mlade nagovarjali in spodbujali k odgovornemu ravnanju v prometu.

Akcija Evropska noč brez prometnih nesreč je osredotočena predvsem na mlade voznike, ki so tako rekoč na začetku svoje poti. Po podatkih policije so namreč mladi vozniki glede na udeležbo v prometu najpogostejši povzročitelji prometnih nesreč in skupaj s potniki v osebnih avtomobilih tudi najpogostejše žrtve. V obdobju med 18. in 20. letom povzročijo dva do štirikrat več prometnih nesreč pod vplivom alkohola kot ljudje, starejši od 40 let. Mladi so najpogosteje žrtve prometnih nesreč ob petkih, sobotah in nedeljah med 18. in 4. uro.

Cilj projekta tako ni represija ali širjenje negativnega sporočila, temveč spodbujanje diskusije, predvsem z mladimi in med mladimi ter skupno iskanje in spodbujanje najprimernejše oblike prevoza, da bi vsi varno prispeli domov, kar je tudi želja družbe Petrol kot družbeno-odgovornega podjetja.